Ezekben a hazai boltokban fizethetsz euróval
Fotó: Shutterstock

Spar, Tesco, Metro, Auchan, DM, Mol: itt fizethetsz euróval

A nagyobb láncok válaszaiból vegyes kép rajzolódott ki arról, mi alapján határozzák meg a váltási árfolyamot. A 24.hu összeállítását szemlézzük.


A Spar, a Tesco és a Metro minden üzletében, a Mol minden kútján elfogadja a közös európai fizetőeszközt, az Auchannál négy üzletükben jellemző ez (Sopron, Debrecen, Miskolc 1 és 2), a DM-nél pedig az üzletek egy részében. Minden boltban tájékoztatják is a vevőket, hogy elfogadnak eurót, az éppen aktuális árfolyammal együtt. A visszajárót pedig mindegyik válaszadó láncnál forintban fizetik ki.

A Spar 2003 óta fogadja el az eurót, de a bolti készpénzes vásárlások kevesebb mint 1 százaléka történik euróval. A Tesco több mint 10 éve fogadja el az eurót, a lehetőség csak a hagyományos kasszáknál él, az önkiszolgálóknál nem. Az összes tranzakció elenyésző százalékát teszik ki itt is az eurós fizetés. A Metro a lehetőséget több mint egy évtizeddel ezelőtt a vevői igényekre reagálva vezette be, 13 áruházában van erre mód. Az Auchan a soproni áruháza nyitásakor (2018. november 7.-én) vezette be az eurós fizetést. Technikailag minden áruházukban lenne lehetőség euróban fizetni, de azért csak négy helyen lehet, mert úgy tapasztalják, hogy csak néhány vásárló érdeklődik iránta. A DM is a vevői igényekkel magyarázta az eurós fizetés bevezetését, amit 2015-ben kezdtek, és azóta fokozatosan haladnak vele az üzlethálózatban.

A 24.hu kereste az OMV-t is, de a cég nem élt a nyilatkozás lehetőségével, a Moltól pedig az a válasz érkezett, hogy elsősorban a külföldi vásárlók kedvéért tették lehetővé az eurós fizetést, és ők azok, akik leginkább élnek is vele.

A Lidl és az Aldi csak forintot fogad el. Az Aldi azonban azt is írta, nem zárkóznak el annak lehetőségétől, hogy – adott esetben – ezen a gyakorlaton a jövőben változtassanak.

A Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója, Antretter Erzsébet adószakértő a portálnak elmondta, amennyiben az üzletben az árakat forintban tüntetik fel és az elszámolás is forintban történik (tehát a számlán vagy nyugtán csak forintban szerepel az ár), mint a megkérdezett üzletláncoknál, akkor a vételár elviekben csak forintban egyenlíthető ki – szögezte le. Emiatt ha eurós fizetés történik, azt úgy kell tekinteni, hogy a vevő az árut forintban fizeti, aminek érdekében a kereskedő először megvásárolja a vevőtől az eurót forintért, amiből a vevő kifizeti az árut.

Ehhez – bár pénzváltásnak tűnhet – nincs szükség külön engedélyre. További részletek, szabályok, az árfolyam meghatározására vonatkozó előírások és gyakorlat (a jelek szerint minden üzlet maga határoz a váltási árfolyamról) a 24.hu cikkében.


Ne hagyd ki!