90 százalékkal jobban teljesít, mint a hagyományos rendszerek
Fotó: Shutterstock

Nincs jobb ennél az időjósnál

Friss kutatás vizsgálta a különböző időjárás-előrejelző rendszerek pontosságát. Úgy találták, egy új előrejelző megbízhatósága kiemelkedik a többi közül. 90 százalékkal teljesít jobban, mint az eddigi legmodernebb rendszerek, valamint gyorsabb is azoknál.


Nincs pontosabb időjós a Google rendszerénél

Egy friss tanulmány szerint a Google mesterséges intelligencián alapuló időjárás-előrejelző rendszere, a GraphCast, a verifikációs célok 90 százalékában jobban teljesít, mint az eddig legfejlettebbnek tekintett előrejelző-rendszerek. Sőt, jóval gyorsabb is azoknál.

A mindezidáig legmegbízhatóbb rendszerek numerikus modellekkel dolgoznak. Ezen megoldások fejlesztése - a Qubit szerint - több millió dollárba került, valamint a működtetésük is nagyon drága. Ezzel szemben a GraphCast mesterségesintelligencia-alapú működése negyven év megfigyelési adatai alapján jelzi előre, mi várható az időjárásban.

Ráadásul a Googe fejlesztése rendkívül gyorsan dolgozik. A GraphCastnak egyetlen percet vesz idénybe az folyamat, ami a hagyományos előrejelzési módszereknek egy szuperszámítógépet és egy órát igényel.

Ezúttal nem a csokoládé olvadása miatt aggódnak Svájcban

Egyébként a Svájci Tudományos Akadémia (SCNAT) és a Svájci Gleccserfigyelő Intézet (GLAMOS) komoly problémára hívta fel a figyelmet. A két szervezet kutatása szerint a szélsőséges időjárás miatt két év alatt eltűnt a svájci gleccserek 10 százaléka.

A svájci gleccserek egyre gyorsabban olvadnak. A gyorsulás drámai: két év alatt annyi jeget vesztettünk, mint 1960 és 1990 között

idéztük a Svájci Tudományos Akadémia jelentését néhány hete.

A fennálló problémát alapvetően két időjárási válság okozta: a téli csapadék hiánya, illetve a túlzottan magas hőmérséklet.

Az előbbi nehézségek miattba a szakemberek számos svájci hegységben drasztikusan kicsi hómennyiséget mértek. Ilyen volt például a Engadin-völgy is, ahol a gleccserek mindeddig stabilnak tűntek. Tavasszal a helyzet valamelyest normalizálódott, azonban a nyár olyan meleg volt, hogy a hőség a korábbi kedvező időszakot gyakorlatilag teljesen zárójelbe tette.

A szakemberek kiemelték, a svájci gleccserek 2022-ben 6 százalékot veszítettek térfogatukból. 2023 szeptemberéig pedig további 4 százalékot „fogytak”.

Emellett a szélsőséges időjárás negatív hatásait jól mutatja az a tény is, miszerint idén augusztusban és szeptemberben a svájci meteorológiai szolgálat csaknem 5300 méteres rekordmagasságban találta meg a nulla fokos izotermát – ez az a pont, ahol a hőmérséklet pontosan 0 Celsius-fok. Az eddigi – meglehetősen negatív – csúcsértéket tavaly mérték 5 184 méteren.

Ne hagyd ki!