Természetesen ez is MI-alapú
Fotó: Shutterstock

Hasznos újdonság érkezik a Google keresőjébe

A Google Dokumentumokban és a Gmailben népszerű és hasznos funkcióval bővül a Google keresője. A cég kiterjeszti a mesterséges intelligencián (MI) alapuló helyesírás-ellenőrzés lehetőségét a keresőfelületére is.


Új funkcióval gazdagodik a Google kereső

A jövőben utasíthatjuk a Google mesterséges intelligenciáját a keresőfelületbe beírt mondataink nyelvtani helyességének ellenőrzésére is – írja a 9to5Google. A funkció már jelen van a Google Dokumentumokban és a Gmailben, a következő körben pedig a vállalat keresője fogja megkapni.

Először a funkció angol nyelven lesz elérhető, a magyarul is tudó verzió később érkezik. Az előhívásához csupán be kell írni a Google keresőjébe az ellenőrizni kívánt mondatot a „nyelvtani ellenőrzés” (grammar check) kiegészítéssel. Ha az ellenőrző rendben találja a mondatot, azt zöld pipával jelzi. Amennyiben nem, aláhúzza ott, ahol hiba lehet. Emellett javaslatot tesz a helyesírására is.

Azonban a HVG megjegyzi, a rendszer nem tévedhetetlen, valamint érdemesebb lehet egész mondatokra használni a funkciót. Emellett a vulgáris, trágár, a kereső irányelveit sértő kifejezéseknél nem fog lefutni az ellenőrző.

Az adatlopások ellen is lépett a Google

Az is a napokban derült ki, hogy a jövőben méginkább fellép a Google a szaporodó adathalász- és hackertámadások ellen. Megkönnyítik az ellopott bizalmas adatok (például lakcím, telefonszám vagy email-cím) eltávolítását a keresési találatai közül. Emellett akkor is értesítheti az érintetteket a keresőóriás, ha rábukkan ezen adatokra a neten.

A „results about you”, azaz „találatok rólad” nevű funkció a számítógépek és a mobiltelefonok irányítópultján lesz elérhető. Azonban a tapasztalatok szerint az elérési útvonal a hazánkból egyelőre hibára fut, ezért feltételezhető, hogy itt később indul a szolgáltatás.

Egyre felhasználóbarátabb

Egyébként a funkció kezdeti verziója tavaly szeptemberben indult, azonban most kapott jelentős frissítést. Az újítással - a korábbiakkal ellentétben - már nem a felhasználóknak kell vadászniuk az adatainkra a keresések között, hanem megteszi azt helyettük az eszköz. Az érintettek kérhetik az azokat szerepeltető weboldal eltávolítását is a Google keresési találatai közül. Továbbá értesítést is igényelhetnek, ha a jövőben rábukkan ezekre az adatokra a keresőóriás valahol a neten.

Igaz, a Verge felhívja rá a figyelmet, nem tűnnek el az adatok végleg a netről, csak a Google keresési eredményeinek a listájáról. Így célirányosan továbbra is megnyithatók maradnak a honlapok a bizalmas információkkal.

Ne hagyd ki!