Több vállalat felülvizsgálja az üzleti modelljét
Fotó: Shutterstock

Drágulásról, kirúgásokról kérdezték a cégeket, itt a válasz

Megvizsgálják üzleti modelljeiket a cégek az inflációs nyomás miatt. A vállalatok többsége új, olcsóbb termékeket próbál fejleszteni, csaknem felük pedig leépítésekre készül – derül ki egy friss felmérésből. Arról is nyilatkoztak a pénzügyi vezetők, hogy terveznek-e emelni az áraikon.


Rosszabb a gazdasági környezet

Hosszú évek óta nem tapasztalt geopolitikai kockázatokat hozott az ukrajnai háború, súlyosbította az ellátási láncok zavarait, és az energiapiacot is megrendítette. Bizonytalanabbá vált a jövő a lassuló gazdasági növekedés, illetve a recesszió veszélye miatt. A jelenlegi helyzetben a vállalatok felülvizsgálják az üzleti modelljeiket. Új stratégiákat dolgozzanak ki a növekedés felgyorsítására, a lényeges területeken pedig megpróbálják mérsékelni a károkat és ellensúlyozni a növekvő költségeiket – írja a Portfolio.

A KPMG Inflation Survey ebben a gazdasági környezetben arra volt kíváncsi, hogy hogyan kezelik a vállalatok az infláció hatásait, hogyan befolyásolja az árak növekedése a stratégiai döntéseiket, valamint hogyan készülnek az előre nem látható külső hatásokra. Idén májusban 300 pénzügyi vezetőt kérdezett ezekről, a felmérés eredményét pedig most hozták nyilvánosságra.

Alkalmazkodni próbálnak a cégek

A válaszadók nagyjából 60 százaléka nyilatkozta, hogy új, alacsonyabb árfekvésű termékeket fejleszt. Emellett a vezetők fele elbocsátásokra készül, vagyis a munkaerő ideális struktúrájának és méretének a kialakítására, valamint elhelyezésére összpontosít.

A legtöbb megkérdezett az emelkedő kamatkörnyezetben kezelni próbálja a hitelköltségei duzzadását. A legnagyobb arányban a hitelek refinanszírozásával vagy előtörlesztésével próbálkoznak.

A vállalatok többsége újratárgyalná a bérleti szerződését a jelenlegi helyén, de nagyjából a felük alternatív helyszínekben is gondolkodik. A korlátlan távmunka is szerepel a válaszadók 40 százalékának a terveiben, hiszen az csökkentené például a rezsiköltséget, a dolgozók utazására felhasznált üzemanyagot és időt.

Költségnövekedésre az áremelés is válasz lehet

A pénzügyi vezetők többsége áremelést is tervez. Az infláció mértékét elérő, vagy azt meghaladó emelésre 82 százalékuk készül, 30 százalék pedig az inflációnál egyértelműen nagyobb drágítást tart valószínűnek.

Már látszik, hogy a fogyasztók összébbhúzzák a nadrágszíjat: a napi szükségleti termékekből is egyértelműen az olcsóbbakat keresik, az úgynevezett diszkrecionális vásárlás (a megmaradó pénzből történő költekezés) háttérbe szorul. Emiatt a lakásfelszerelés, a luxuscikkek, az autók és az utazások előállítói, illetve szolgáltatói nehéz idők elé néznek

– nyilatkozta Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója.

A kutatás fényében jó eséllyel tovább fogja fűteni az amúgy is erős inflációt, hogy mindenki igyekszik emelni a saját árait, mivel egyébként is további drágulást vár – jegyzi meg a portál.

Ne hagyd ki!