Egyes ritka játékkártyalapok százmilliókért cserélnek manapság gazdát
Fotó: Shutterstock

Tízmilliókat érhetnek a szeméttelepen talált játékkártyák

Ismert gyűjtögetős kártyajáték több ezer lapját találták meg egy amerikai szeméttelepen. A kártyalapok értéke egy új autó, vagy lakás árával vetekedett. Azonban vannak olyan játékkártyalapok is, amelyek darabjáért százmilliókat fizettek a gyűjtők.


Tízmilliókat érő kártyák a szeméttelepen

Talán a világ legnépszerűbb gyűjtögetős kártyajátéka a Magic: The Gathering (MTG). A ritkább lapjai több ezer dollárért cserélnek gazdát. Egy-egy komolyabb gyűjteményének értéke pedig lakások árával vetekedhet.

A napokban számolt be róla egy redditező, a lakókocsijának tartalmát ürítette ki egy texasi szeméttelepen, amikor talált egy bontatlan doboz, jó állapotú MTG-paklit, de nem ismerte a játékot. Később vette észre, hogy nagyjából hat raklappal van Gathering kártyákból a telepen. A helyszínről számos képet és videót készített, amelyeket megosztott a közösségi oldalon - írja a Kotaku.

A posztot ellepték a kommentek. Többen felismerték a kártyajátékot, melynek a mennyisége alapján az értékét legkevesebb 100 ezer dollárra, azaz átszámolva mintegy 35 millió forintra becsülték. De voltak olyan vélemények, amely szerint ennek a többszörösét érhette a kollekció.

A Gamestar szerint miután a redditező megtudja, pontosan mit talált, visszament a helyszínre, ahonnan korábban csak néhány kártyát hozott el. Azonban a lapok addigra megsemmisültek, több tonna szemetet öntöttek rájuk az ott dolgozó buldózerekkel.

Százmilliók játékkártyákért

Tavaly többször beszámoltunk róla, hogy egy-egy ritka játékkártyalap több százmillió forintnak megfelelő összegért cserélt gazdát a világban. Például egy lelkes gyűjtő 420 ezer dollárt, akkori árfolyamon nagyjából 143 millió forintot fizetett egy pokémonos kártyalapért. A szóban forgó "1999 Pokemon Base Set Shadowless 1st Edition Holo Charizard" kártya a franchise egyik legismertebb szörnyetegét, a tűzokádó, sárkányszerű Charizardot ábrázolja.

A gigantikus vételárat valójában egyetlen dolog indokolja: makulátlan állapotban van. A PSA minősítő cég a 10 Gem Mint kategóriába sorolta be, ami azt jelenti, olyan, mintha teljesen új lenne. A 420 ezer dolláros ajánlat azért is meglepő, mert jelenleg 121 hasonló állapotú holografikus Charizard kering a játékkártyapiacon.

Hol a vége?

Az elmúlt években a gyűjtői pokémontermékekre az igény, illetve az őket körüllengő piaci spekuláció extrém méreteket öltött. A kártyákat, tazókat, figurákat övező őrület tovább fokozódott, amikor ismert influenszerek (például Logan Paul vagy Gary Haase) jelentek meg a piacon.

Csak néhány példát említve:

  • 2019-ben 195 ezer dollárért kelt el egy kártya.
  • 2021 tavaszán valaki 375 ezer dollárt fizetett egy Pokémon kártyalapért.
  • 2021 nyarán egy padláson talált poros kártyagyűjtemény 19 ezer fontért talált új gazdára.
  • 2021 őszén forintban átszámítva 30 millióért kínáltak limitált kiadású, Pokémon mintázatú Oreo kekszeket.
  • Tavaly március elején is rekord született: egy 1998-as holografikus „Illustrator” Pikachu Pokémon kártya 900 ezer dollárért, nagyjából 307 millió forintért cserélt gazdát.

Ne hagyd ki!