A hazai konzervipar egyes szereplőinek hitelekhez kell nyúlniuk, hogy fedezni tudják a költségeiket
Fotó: Shutterstock

Emékszel az olcsó konzervkukoricára? Felejtsd el!

Számos sebből vérzik a hazai konzervipar. Egyebek mellett többszörösére ugrott egyes alapanyagaik ára, valamint készlethiány is fenyegeti őket. Elkerülhetetlennek tűnik, hogy az egekbe szökjön például az konzervkukorica és -zöldborsó ára.


Elszálltak az konzervipar költségei

Aggódik az idei feldolgozóipari szezon miatt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A nemzetközi gazdasági helyzet ugyanis többnyire kétszámjegyű inflációt okozott, bizonytalan az alapanyagok költsége, elszálltak az energiaárak, valamint csomagolóanyag-ellátási gondokkal is küzd az iparág – írja a FruitVeb.hu.

Mivel a takarmánykukorica évek óta elképesztő ütemben drágul, a konzervipar számára fontos csemegekukorica és zöldborsó vetésterülete ezzel párhuzamosan csökken, ami felhajtja azok árszintjét is: az elmúlt pár évben megduplázódott az felvásárlási áruk.

A szektornak az ukrajnai háború további nehézségeket hozott. A konfliktus miatti uniós embargós lépések pedig felerősítették a kedvezőtlen gazdasági tendenciákat és piaci mozgásokat.

Ezzel néz szembe az iparág

Az elnök szerint a feldolgozók 3-5-szörösét fizetik jelenleg a gáz egy-másfél évvel ezelőtti árának, valamint többszörösére nőtt a villamos energia ára is.

Nem tartják azt sem biztosnak, hogy stabil marad az ország gázellátása. Annak szakadozása pedig igen érzékenyen érintené a konzervipart. A gázszolgáltatók nem hajlandóak hosszú távú megállapodásokra, ami bizonytalan környezetet teremt.

A beszállítóikkal is problémáik adódtak, hiszen ők sem tudják az ellátásukat hosszú távú szerződésekkel garantálni. A csomagolóanyagot például legfeljebb egy-két hónapra hajlandóak biztosítani.

A költségeik robbanásszerű emelkedése pedig jelentős plusz anyagi terhet jelent, amit tetéznek a megugró hitelkamatok. Ezért az ágazatnak igen nagy szüksége lenne a kamattámogatott hitelkonstrukciókra.

Az is bizonytalan a feldolgozó cégek számára, hogy a rendkívüli drágulást hogyan tudják érvényesíteni az áraikban. Nem világos az sem, hogy a nemzetközi versenytársaik hasonló gondokkal küzdenek-e, vagy ők kedvezőbb áron tudják majd kínálni a termékeiket a piacokon.

A szakember szerint ahhoz, hogy tisztább képet kapjon a konzervipar a jövőről, néhány hónapot még biztosan várni kell.

Lerombolták a mariupoli acélművet, drágul a konzervdoboz

Néhány napja ITT írtunk róla, hogy az ukrán mariupoli acélgyár jelentős beszállítója volt több, hengerelt acéllemezeket és abból konzervdobozokat gyártó európai cégnek. Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihathat.

Az induló hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban a mariupoli acélmű termelésének kiesése miatt az a veszély fenyeget, hogy a konzervipari társaságok nehezebben jutnak göngyölegekhez. Az érintett cégek most arra törekednek, hogy mielőbb beszerezzék a konzervdobozokat és az egyéb, szükséges göngyölegeket. Olyan szerződéseket próbálnak kötni a hagyományos beszállítóikkal, amelyek garantálják a csomagolóanyagok későbbi megérkezését. A háború miatt azonban előfordulhat, hogy zavar lép fel az ellátásban.

Az ellátási láncok szakadásaiból következhet az is, hogy drágábbak lesznek a fémdobozok, ami a konzervek áremelésével is járhatnak.

A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti. Mindez tovább erősíti az iparágban is megmutatkozó áremelési kényszert, amely más költségtényezők folyamatos növekedése miatt is nehéz helyzetet teremt a vállalatok számára

- nyilatkozta korábban Sebesta Pétert.

Ne hagyd ki!