Több tízmilliárdra rúg az összeg
Fotó: Shutterstock

Komoly adósságot halmoztak fel a kórházak

Több tízmilliárddal tartoznak a hazai kórházak a beszállítóiknak. Az adóságaik azonban sokkal nagyobbra nőhetnek az idén. Annak ellenére gyarapodtak a kifizetetlen számláik, hogy az elmúlt időszakban meglehetősen takaréklángon üzemeltek az intézmények.


Tovább nőtt a kórházak adósága

24,9 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága június végére a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Rásky László, a legnagyobb orvostechnikai beszállítókat tömörítő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint az előző hónapban úgy emelkedett mintegy hárommilliárd forinttal a kifizetetlen számlák összege, hogy „a magyar egészségügy a legnagyobb jóindulattal is csak takaréklángon üzemel” – írja a Napi.hu.

A MÁK információi szerint az 581 intézményből összes 269 rendelkezett adóssággal, közülük kizárólag 30 nap alatti tartozása 109-nek volt. A fővárosban a legnagyobb hátralékot az Észak-Közép-Budai Centrum Kórház halmozta fel, több mint 2,2 milliárd forintot. Vidéken a csúcstartozó a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1,3 milliárd forinttal.

Még az idén megduplázódhat a tartozás

A szakember szerint a július végi össztartozás a 30 milliárdot is elérheti, ha a négy orvosi egyetem adósságát is hozzácsapjuk a számokhoz. Azonban ezek az egyetemek tavaly augusztus óta alapítványi fenntartásúak, ezért nem szolgáltatnak adatokat a MÁK-nak. Azonban a közelmúltban egy konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója mutatott be egy ábrát, amelyből kivehető volt az orvosegyetemek tartozása is – írja a portál.

Rásky László megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány előző hulláma is lecsengett, és elkezdődtek a nyári szabadságolások is a fekvőbeteg ellátásban, ezért minimális az előre tervezett ellátás az intézményekben.

A finanszírozási problémák leginkább azzal magyarázhatóak, hogy egyes intézményekben a bérek magasabbra rúgnak, mint amekkora átlag-finanszírozást kapnak a betegellátók, valamint megugrottak a kórházak rezsiköltségei is. Emellett a takarítás monopolizálása után akad olyan intézmény, ahol a duplájára nőtt a szolgáltatás költsége.

Óriási költségvetés

A közel négyezer kórházi beszállítónak így év végére akár ötvenmilliárd forint összegű tartozást vizionál a szakember. Azért is, mert annak ellenére nem születtek meg a megfelelő korrekciós döntések, hogy az országos kórházfőigazgató a 2019. évi adósság alapján konkrétan felmérte, hol és milyen okok miatt keletkezik adósság az intézményrendszerben

- mondta a szakember.

Rásky László hozzátette, hogy a költségvetés gyógyító-megelőző kasszájának a maradványa november végén 88,9 milliárd forintra rúgott, ez azonban leginkább a nagyvonalú pénzügyi tervezésnek volt köszönhető. Idén viszont sokkal feszesebb lehet a kassza. A számításai szerint az első féléves időarányos maradvány mindösszesen 9,8 milliárd forint körül alakulhatott, mivel az előző hónap végéig 1073,8 milliárdot használtak fel az ezévre előirányzott 2167 milliárdból.

Ne hagyd ki!