Egy sajtárverésen született a rekord
Fotó: Shutterstock

Új rekord! Egy autó árát két kiló sajtért?

Egy középkategóriás új autó árát fizették ki egy alig több mint kettő kilós díjnyertes sajtért egy árverésen. A termék készítői elmondták, tudták, hogy jó sajtjuk van, de nem voltak biztosak benne, hogy megnyerik vele a rangos sajtversenyt.


Eurótízezreket fizettek egy alig több, mint két kilós sajtért

30 ezer euróért vásárolt meg egy 2,2 kilós spanyol kézműves sajtot egy étterem egy árverésen. Ez világrekord, hiszen ilyen sokat korábban sosem fizettek sajtért. A sajtárverés egy sajtversenyt követett a spanyolországi Las Arenas de Cabrales-ben. Az aukción a versenyen résztvevő termékekre lehetett licitálni.

Az Oddy Central cikke szerint, a rekordot felállító Cabrales sajtot választották a versenyen a legjobbnak. A terméket a Poo de Cabrales-i Los Puertos sajtgyárban készítették, és az oviedói Llagar de Colloto étterem vette meg augusztus utolsó hetében.

Tudtuk, hogy van egy jó sajtunk, de azt is tudtuk, hogy itt nagyon nehéz nyerni

- idézi Guillermo Pendás Badát, a győztes sajt készítőjét a Sokszínű Vidék.

A rekorder termék tíz hónapig érlelődött egy 1500 méterrrel a tengerszint felett lévő barlangban, mielőtt elindultak vele a versenyen. Ez az eljárás ennél a sajtfajtánál nem meglepő. A Cabrales egy természetes sajt, amelyet kézzel készítenek nyers tehén-, juh- vagy kecsketejből (néha keverik ezeket), majd több hónapig érlelik a Picos de Europa természetes barlangjaiban. Az ottani pára kedvez a penicillinszerű penészgomba kialakulásának, amely kékeszöld színt és különleges ízt ad a terméknek.

Egy kiló szamársajt ezer euró a szomszédban?

Egyébként Magyarország szomszédságában is készítenek nagyon drága sajtokat, például szamártejből. Kevés helyen fejik a szamarat Európában. Túl sok tejet sem ad, emiatt is lehet olyan értékes a szamártej, ami számos kozmetikum, tápszer és gyógyszer alapanyaga.

A lófélék teje összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje egész más. Sokkal sűrűbb, más fehérjék vannak benne. A lófélék teje hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma, kicsit alacsonyabb a fehérjetartalma, és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk már a tehéntejhez, hogy annak már nem érezzük az ízét

- idéztük Ernst Mihályt, a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének az elnökét a napokban.

Hozzátette, a szamártej literje 2000-3000 forint között alakul, és általában gyerekeknek vásárolják. Azonban a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy elterjed a fogyasztása.

Ahol nagyüzemben állítanak elő szamártejet, nem friss fogyasztásra használják, hanem elsősorban kozmetikumok készítésére. Vannak olyan márkák, amik ráálltak erre, ezeket Nyugat-Európában árulják bizonyos boltokban, hálózatokban. Továbbá Olaszországban és a mediterrán országokban van olyan hely, ahol fejik a szamarakat, én ennyiről tudok. Van a szomszédságunkban egy szerb gazdaság, ahol szintén fejik őket, és állítják, hogy egy kiló sajt ezer euróba kerül. Nyilván azért ennyi, mert nem tudnak minden nap előállítani egy kilót

- mondta a szakember

Ne hagyd ki!