Ásványvíz is lehet luxustermék
Fotó: Shutterstock

Dübörög a luxus ásványvizek piaca

Igen keresettek lettek a luxus ásványvizek az utóbbi években. A jellemzően különleges forrásokból származó, jelentős beltartalmi értékű, és egyedi palackokban forgalmazott vizekért több tízezer forintot is elkérnek.


Igen keresettek a luxus ásványvizek manapság

Luxus ásványvízként kínálnak például Hawaii vulkanikus sziklái közül feltörő, a Himalája nehezen megközelíthető zugaiból, skandináviai forrásokból vagy sarkvidéki gleccserek olvasztásából nyert vizeket is. Ezek fogyasztása - az összetételük miatt - igen kedvező az egészségnek. Sőt, különleges ízük is van, amit elsősorban szintén az ásványianyag-tartalmuknak köszönhetne.

Ezeket a vizeket nem PET-palackban, hanem egyedi, gyakran extravagáns üvegekben kínálják. Például a Bling H2O-t Swarovski kristályokkal díszített palackba töltik. Egy ilyen ásványvíz Magyarországon nagyjából 65 ezer forintba kerül. A Nevas Water Cuvée-t finom szénsavval dúsítják Németországban, és fekete pezsgősüvegbe palackozzák, majd nagyjából 17 ezer forintnak megfelelő euróért árulják. A szlovén ROI prémium forrásvíz fél literes palackjáért pedig több mint 15 ezer forintot kérnek. Ez utóbbi magnéziumban igen gazdag víz. Egy több mint 8 ezer éves forrásból nyerik, valamint a legendák szerint csodálatos gyógyulások köthetők hozzá.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, az ilyen ásványvizek piaca manapság virágzik. Igen keresettek a csúcsgazdagok körében, valamint olyan rendezvényeken is felszolgálják azokat, mint például az Emmy gála vagy az MTV díjátadója.

Veszélyben a tiszajenői gyógyvíz

Egyébként négy darab gyógyvizes kutat tartanak számom Tiszajenőn. Az azokból származó, Mira néven is ismert vizet fürdéshez nem, viszont ivókúrákhoz használják. A helyi gyógyvíz nátriumszulfátot (glaubersót) tartalmaz, valamint konyhasóban és magnéziumszulfátban (keserűsó) is gazdag. Enyhe hashajtó, béltisztító hatású, részben emiatt alkalmazzák fogyókúrákhoz is. Közvetetten segtíhet csökkenteni az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség tüneteit, valamint hozzájárulhat a magas vérzsírszint csökkentéséhez.

Azonban bajban van a nagy múltú tiszajenői gyógyvíz. A korábbi tíz főről idén ötre csökkent a helyi palackozóüzemben dolgozók száma, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe.

A vízforgalmazó cég szerint a leépítés egyik oka, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre. Annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges. Viszont más probléma is felmerült a gyógyvízzel kapcsolatban, mégpedig a csapadékhiány.

Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben

- idéztük a cég egyik vezetőjét az ősszel.

Hazánk bővelkedik gyógyvizekben

Egyébként a magyarországi szabályozás különbséget tesz termál-, ásvány- és gyógyvizek között. A hazánk mindháromból meglehetősen gazdag készletekkel rendelkezik a speciális geológiai és hidrogeológiai adottságai miatt.

Termálvíznek kizárólag a 30 °C-nál melegebb felszín alatti vizeket lehet nevezni. A hévízes kutak száma az uniós átlaghoz képest szigorúbb meghatározás ellenére is eléri a húszat az országban.

Ásványvíznek csak azok a vizek nevezhetők, amelyek a föld mélyéről származnak, káros anyagot nem, de minimum 1000 mg/l természetes ásványi anyagokat tartalmaznak.

Azok az ásványvizek pedig, amelyeknél tudományosan alátámasztható, hogy az egészségre pozitív hatással bírnak, gyógyvízminősítést kaphatnak az illetékes hatóságoktól.


Ne hagyd ki!