Mariupol helységnévtábla cirill betűkkel
Fotó: Shutterstock

Több százezer tonna lopott mariupoli acél kerülhet a piacra

Ukrajna legnagyobb acélgyártója arra kérte a vásárlókat, hogy ne vegyenek a mariupoli acélgyárban készült termékeket, mert attól tart, hogy a várost elfoglaló orosz katonák lopják a raktárkészletet.

A Metinvest közlése szerint az Iljics és az Azovsztal üzemekben készült, több mint 234 ezer tonna acéltermék volt a mariupoli raktárakban, amikor február 24-én megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió.

A két acélüzem nem működik együtt az orosz megszállókkal, mióta májusban orosz és szeparatista erők átvették az irányítást Mariupol felett.

Csempészáru lehet belőle

Az orosz erők egy ideje blokád alatt tartják a Fekete-tenger és az Azovi-tenger partján lévő ukrajnai kikötőket, így az Azovsztal és az Iljics Acél nem tudta teljesíteni a megrendeléseket európai és közel-keleti vevői számára.

Egy oroszpárti szeparatista azonban a múlt héten bejelentette, hogy gabonával illetve fémmel megrakott hajók hagyják el hamarosan Mariupolt.

Nagy a valószínűsége, hogy az ukrán acéltermékeket lopják és csempészáruként kívánják értékesíteni

– olvasható a Metinvest közleményében.

A Metinvest csoport ezért arra kér minden potenciális vevőt, hogy utasítsa vissza a lopott árura vonatkozó ajánlatot, mert ezek a vételek nem lehetnek jóhiszeműek – írják.

Közhírré tették

A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékkal rendelkeznek, ami alátámasztaná a lopást.

Arra a kérdésre, miért feltételezik, hogy a Metinvest termékeit lophatják, a cég szóvivője nem bocsátkozott részletekbe. Annyit mondott:

Mert a megszállók már elkezdték a raktárak fosztogatását. Máris eltulajdonítottak valamennyit, és a médiában dicsekedtek vele.

Oroszország korábban tagadta az ukrajnai vádakat, amelyek szerint a megszállt területeken rabolna.

Moszkva azt állítja, hogy speciális katonai műveletet kezdett Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása céljából. Ukrajna és szövetségesei ezt alaptalannak tartják, szerintük ez csak ürügy volt a háború kirobbantásához.

Itt olvashatsz arról, mint mondott az orosz megszállásról és a veszteségeiről a leggazdagabb ukrán, a Metinvest tulajdonosa.


The Conversation

Ne hagyd ki!