Nem lesz hiány tojásból húsvétkor, de elfelejthetjük a régi árakat
Fotó: Shutterstuck

A tojástermelők húzhatnak némi hasznot a háborúból

Csökkent a külföldről érkező tojások mennyisége a boltokban, ami nagyrészt az orosz-ukrán háborúval magyarázható. Az import visszaesésével azonban jobban tudják érvényesíteni az árakban a termelési költségeik növekedését a hazai termelők - tehát drágul a tojás.


Csökken a kínálat, drágul a tojás

Egyre kevesebb tojás érkezik külföldről, aminek az egyik legfőbb oka az ukrajnai háború. Ukrajnából ugyanis leginkább Harkov és Mariupol környéki termelők szállítottak az uniós piacra, azokon a területeken viszont heves harcok folynak. Az Unióba behozott tojás 23 százaléka származott eddig keleti szomszédunktól. Tojáshiány azonban nem veszélyezteti az EU-t, azon belül Magyarországot sem, hiszen önellátóak vagyunk – áll a Tojásszövetség közleményében.

„A keresleti piac kedvez a termelőknek, hiszen a költségeik emelkedését hosszú idő után most először érvényesíthetik az áraikban. Másképp nem is tehetnek, hiszen a bevételeik a kiadásaikat is alig fedezik. Főképp a termelési költségeket 70 százalékban meghatározó takarmány drágulása jelentős már régóta, és idén csak fokozódott, szintén a háború miatt. Nem a húsvét miatt kell tehát többet fizetni a tojásért”

– írja a Tojásszövetség.

A szakmai szervezet kiemeli, hogy a bolti árakat nem a termelők, hanem a kereskedők alakítják. Azonban a drágulás ellenére sem számolnak a kereslet visszaesésével, így idén is elérheti a hazai fogyasztás a 2,3 milliárd darab tojást.

Emelkedtek a tojáságazat költségei

Ahogyan arról korábban írtunk, van elég magyar tojás a húsvét miatt megnövekedett igények kielégítésére, olcsónak viszont nem mondható. A drágulás azzal magyarázható, hogy a közelmúltban óriásit emelkedett a takarmány- és az energia ára, valamint a munkaerő költsége, ami áremelésre késztette a tojáságazat szereplőit is.

A tavalyi év utolsó negyedében a tojásszektor által használt takarmányok ára közel 40 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a tojás felvásárlási ára csak 16 százalékkal növekedett az adott időszakban (28,17 Ft/db). Miután emelkedtek az energia- és munkaerőköltségek is, az idei év legelején a magyar tojásszektorban működő 550 gazdaság jelentős részének a bevételei már csak éppen, vagy nem is érték el az önköltségi szintet.

Kellett az import visszaesése az áremeléshez

A magyar kiskereskedelemben kapható tojások 20-25 százaléka egyébként importból származik. A behozott tojások korábban lenyomták az árakat, ami megnehezítette, hogy a hazai szektor elérje a kívánt 40 forintos árszintet. A közelmúltban azonban változás történt - és most nem a már említett ukrajnai eseményekre gondolunk.

„Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábbi jelentős ukrán tojásimport is akadozik. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat. Ez az árszint már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését a következő hetekben is, garantálva a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát”

– nyilatkozata néhány hete Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára.

Ez az áremelkedés a fogyasztók számára annyit jelenthet, hogy a korábbi átlagos 50 forint helyett 55 forint környékén fog alakulni a tojás kiskereskedelmi darabára, ami 10 százalékos emelkedést jelent.

Ne hagyd ki!