A termelői költségek hajthatják feljebb a tojás árát
Fotó: Shutterstock

Sokba kerül a tojás? Hamarosan még drágább lehet

Jelentős drágulást követően 50-55 forint volt a tojás ára a fogyasztói piaconok a megelőző hetekben. A szakértők szerint azonban további emelésre lehet számítani a tojáságazat problémái miatt. Mutatjuk a részleteket!


Még drágább lehet a tojás

44 forint körül alakult a tojások csomagolóhelyi ára (M+L) a 26. héten az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint. A nagybanin 44-50 forint között adták, amíg a fogyasztói piacokon 50-55 forintért – írja a Agrárszektor.

A tojásárakat számos körülmény befolyásolja, így például a tartásmód, a csomagolási mód, a különféle eljárások, a kiszerelés, a csomagolás és hogy hol vásárolja az ember. Az azonban elmondható, hogy a tojás ára határozottan emelkedett az elmúlt időszakban, és az is biztos, hogy nőnie kell még, ugyanis a termelők eléggé jelentős költségnövekedéseket tapasztalhattak az elmúlt időszakban: a takarmány-alapanyagok, így a búza, a kukorica és a szója ára minimum kétszeresére emelkedett, de drágábbak lettek a takarmánykiegészítők és a vitaminok is, márpedig a tojás önköltségének közel 70 százalékát a takarmány adja

- idézi Pákozd Gergelyt, a Tojásszövetség elnökhelyettesét a portál.

A szakember szerint emelkedtek a termeléshez szükséges gépek, berendezések árszintje, valamint a beruházási és karbantartási költségek is. A műszerek ára jellemzően euróban van megadva, így a forint gyenge árfolyama is ront a helyzeten. Mindemellett munkaerő-problémákkal is küzd az ágazat. Elszállt az energiahordozók ára, különösen a vállalkozások számára. Sok gondot okoz a madárinfluenza is az ágazatban. Fejlesztésekbe, beruházásokba fogni is most óriási kockázattal jár a rohamosan emelkedő költségek miatt.

Hitelből lehetne finanszírozni, de a kamatok nem kedveznek ennek. Nagyon komoly tőkehiány és tőkeszükséglet van az állattenyésztésben

- jegyezte meg a szakértő.

Az ukrajnai háború is bekavart a nemzetközi tojáspiacnak

Egyre növekszik az ukrajnai tojástermelés részesedése az uniós piacon (Pákozd Gergely szerint jelenleg 30-40 százalék között lehet), hiszen a termelési költség ott igen alacsony, így az áraik is lent vannak. A keleti szomszédunk folyamatosan szorítja ki a kontinens tojáságazatából az Egyesült Államokat, azonban az USA feldolgozott termékekkel van jelent az Unióban, amíg Ukrajna főleg héjas tojással.

Az EU-nak korábban az volt az ilyen helyzetekre illeszkedő gyakorlata, hogy csak bizonyos telepekről, bizonyos termelőktől enged tojásimportot, aminek árlehajtó hatása is volt az uniós piacon, de a háború kitörésével ez eltűnt. Jelenleg egy átmeneti hiány tapasztalható a piacon, és az árak meredeken elindultak felfelé. Ehhez adódtak hozzá az energetikai válság és az orosz-ukrán háború miatti szemestakarmány-ellátottsági gondok, amelyek szintén árfelhajtó hatásúak

- mondta az elnökhelyettes.

Pákozd hozzátette, hogy a közelmúltban megszületett egy vámmentességi megállapodás az Európai Unió és Ukrajna között, aminek hatásait kíváncsian várja a teljes tojástermelési ágazat. A legfőbb kérdés, hogy Ukrajna megpróbálja-e az élelmiszereit és az agrártermékeit értékesíteni az EU belső piacain. Magyarország tojásból egyébként sem önellátó.

Ne hagyd ki!