Az olcsó importtojás is leverhette az árakat
Fotó: Shutterstock

80 forint egy tojásért? Csoda, hogy csak most ment fel ára

80 forintig emelkedhet hamarosan a tojás ára. A húsvéti időszakban jelentőset megugrott az árszint, néhány hónapon belül pedig további emelés várható. A szakértők szerint már korábban emelkednie kellett volna a tojásáraknak, hiszen a közelmúltban nem igazán érte meg a gazdáknak a termelés.


Jöhet a 80 forintos tojásár

Miután egy hónap alatt 15 százalékkal drágult a tojás, áprilisban átlagosan 588 forintba került tíz darab. Húsvétra lőtt ki az ára, amikor különösen sokat vásároltak belőle. Az áremelés egyik oka a madárinfluenza-járvány lehet, valamint a baromfitakarmányok drágulása és a munkabérek emelkedése is növelhette a termelők költségeit.

A takarmány majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy éve. Egy tonna búzáért 150 ezer forintot is kérnek az árutőzsdén. Soha nem volt ennyire drága. A háború miatti bizonytalanság hajtja fel az árakat. Emiatt a tojás ára 10 százalékkal tovább emelkedhet a következő hónapokban

idézi a szakértőket a rtl híradója.

A legolcsóbb tojások akciósan sem lesznek 55-60 forintnál alacsonyabb árszinten. Ami inkább a jellemző, az a 70-80 forint/darabos tojásárszint, ami meghökkentő emelkedés. (…) A drágulás sajnos folytatódni fog, az egészen biztos. Ez az év sajnos ilyen. 2022-ben biztos, hogy nem lesz visszarendeződés semmilyen élelmiszerár esetében

- nyilatkozta Raskó György, agrárközgazdász:

Csökkent a kínálat, drágult a tojás

Április közepén ITT írtunk róla, hogy egyre kevesebb tojás érkezik külföldről, aminek az egyik legfőbb oka az ukrajnai háború. Ukrajnából ugyanis leginkább Harkov és Mariupol környéki termelők szállítottak az uniós piacra, azokon a területeken viszont heves harcok folynak.

A keresleti piac kedvez a termelőknek, hiszen a költségeik emelkedését hosszú idő után most először érvényesíthetik az áraikban. Másképp nem is tehetnek, hiszen a bevételeik a kiadásaikat is alig fedezik. Főképp a termelési költségeket 70 százalékban meghatározó takarmány drágulása jelentős már régóta, és idén csak fokozódott, szintén a háború miatt. Nem a húsvét miatt kell tehát többet fizetni a tojásért

– nyilatkozta akkor a Tojásszövetség.

A szakmai szervezet kiemeli, hogy a bolti árakat nem a termelők, hanem a kereskedők alakítják. Miután emelkedtek az energia- és munkaerőköltségek is, az idei év legelején a magyar tojásszektorban működő 550 gazdaság jelentős részének a bevételei már csak éppen, vagy nem is érték el az önköltségi szintet.

Kellett az import visszaesése az áremeléshez

A magyar kiskereskedelemben kapható tojások 20-25 százaléka a háború előtt importból származott. A legfrisebb adatok szerint csupán 10 százalék körül alakul jelenleg ez az érték. A behozott tojások korábban lenyomták az árakat, ami megnehezítette, hogy a hazai szektor elérje a kívánt árszintet. A közelmúltban azonban változás történt - és most nem a már említett ukrajnai eseményekre gondolunk.

Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábbi jelentős ukrán tojásimport is akadozik. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat. Ez az árszint már biztosítani tudja a hazai gazdaságok megfelelő működését a következő hetekben is, garantálva a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát

– nyilatkozata korábban Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára.


Ne hagyd ki!