Nem tervezi a gyártás, a beszerzések átcsoportosítását belföldre a német ipari vállalatok többsége, derült ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének jelentése alapján.

A többség nem akar váltani

A pandémia vitát indított el a német gazdasági szereplők körében a beszállítói források termelési kapacitásának visszatelepítéséről Németországba. A Konrad-Adenauer-Stiftung számára készített ifo-felmérésben a megkérdezett 5 ezer vállalat közül csak minden tizedik jelezte, hogy a jövőben nagyobb mértékben kíván belföldi beszállítókra támaszkodni mint korábban. A feldolgozóiparban a vállalatok 44 százaléka tervezi módosítani beszerzési rendszerét, a nagykereskedelemben pedig 35 százalékuk. A kiskereskedelemben 27 százalék alakítaná át beszerzési csatornáját. A szolgáltatóipari szektorban az arány mindössze tíz százalék.

Olcsóbb és jobb a gyártás külföldön

Lisandra Flach, az ifo külgazdasági szakértője kifejtette, a nagyvállalatokra inkább az jellemző, hogy beszállítói hálózatukat bővítenék, a kisebb vállalatok pedig a raktárkészleteik növelésében látják az ellátási biztonság megteremtését. Az alapanyagok és részegységek gyártásának visszatelepítése Németországba rontana az ország iparának a versenyképességén az ifo megállapítása szerint, mivel sok esetben nem csak hogy olcsóbban, de jobb minőségben is elő lehet állítani azokat külföldön.

„A beszállítói források visszatelepítése Németországba akár tíz százalékkal is csökkenthetné az ország gazdasági teljesítményét"

- mondta Lisandra Flach.

(MTI)

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!