Szupergyors lehet tőle a számítógép
Fotó: Shutterstock

Bemutatták a világ leggyorsabb DRAM memóriáját

Dél-koreai cég mutatta be a világ eddigi leggyorsabb DRAM-ját, ami a HBM-chipek ötödik generációját jelentheti. A vállalat bejelentése kevésbé jó hír a szintén dél-koreai Samsungnak.


1,15 TB/s teljesítményű DRAM memóriát mutatott be egy vállalat

1,15 TB/s-os adatfeldolgozási sebességre is képes a dél-koreai SK hynix legújabb DRAM-ja, a HBM3E memóriachip. A termék a legújabb Advanced MR-MUF technológiát használja, ami 10 százalékkal javítja a hőelvezetését is az előző generációhoz képest. Ráadásul a chip visszafelé is kompatibilis, tehát könnyedén integrálni lehet HBM3-alapú rendszerekbe. A memóriát elsősorban mesterséges intelligenciás alkalmazásokhoz készítették.

A DRAM-mintáit el is küldte az ügyfeleinek a cég teljesítményellenőrzésre. Ha minden rendben halad, a tömeggyártása a 2024 első félévében kezdődhet.

A HVG megjegyzi, a HBM (High Bandwidth Memory) egy olyan nagy teljesítményű memória, amely függőlegesen köt össze több DRAM-chipet. Így képes jelentősen megnövelni az adatfeldolgozás sebességét a korábbi DRAM-okhoz képest. A HBM3E a HBM-ek ötödik generációja: a HBM, HBM2, HBM2E és a HBM3 technológiákat követi.

Mindeközben a SK hynix legnagyobb piaci riválisa sem tétlenkedik. A Samsung már az idén elkezdi a mesterséges intelligenciára szabott HBM-chipjei tömeggyártását. Ez a két cég fedi le a HBM-piac 90 százalékát (SK hynix - 50 százalék, Samsung - 40 százalék, Mikron - 10 százalék).

Chipgyártásban erősíthet Magyarország

Egyébként a jövőben Magyarország is felkerülhet a nagy chipgyártók térképére. A chiphordozó kerámialapkák fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a közelmúltban mérte fel a magyarországi K+F képességeket. Úgy találták, a gyártókapacitás középtávon kiépíthető.

A COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben hazánk jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége

- idéztük Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt.

A politikus megjegyezte, technológiailag gyorsan változik a félvezető üzletág, valamint kiemelkedő a fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában.

A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához

- mondta az államtitkár.

Ne hagyd ki!