A magyarok java 5G-s készülékeket vásárol, csak a hálózatszolgáltatók lassan igazodnak ehhez
Fotó: Shutterstock

Érthetetlen, ami az 5G-s hálózatfejlesztéssel történik hazánkban

Lefölözték a mobiltelefonok piacát az 5G-s készülékek Magyarországon. Azonban sehol nem olyan rossz a régióban az új generációs szolgáltatással ellátott területek aránya, mint nálunk. Tavaly pedig szinte teljesen leálltak az 5G-fejlesztések hazánkban.


Alig van előrelépés az 5G-s lefedettségben

Hazánkban értékesítik a régióban arányaiban a legtöbb 5G-s készüléket, azonban nálunk halad leglassabban az új generációs hálózat kiépítése. A fejlesztésekhez szükséges spektrumokat pedig régóta a hazai mobilszolgáltatók rendelkezésére bocsátotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – írja Speedtest.net online sebességmérő platformot üzemeltető Ookla jelentésére hivatkozva a hwsw.hu informatikai szakportál.

Igaz, hogy a Speedtest.net felhasználói körében végzett mérések nem feltétlenül tekinthetők reprezentatívnak, mégis meglehetősen reális képet festenek az országok telekommunikációs hálózatairól.

Így áll a fejlesztésekkel a régió

A jelentés alapján a bulgáriai hálózatok voltak messze a leggyorsabbak az idei év első három hónapjában a letöltésre vonatkozóan a régióban. Magyarország is előkelő helyen szerepelt, hiszen a vizsgált nyolc országból a harmadik lett. A feltöltési sebességet tekintve pedig a dobogó második fokán állhattunk a horvátok mögött, de a bolgárok előtt.

Az 5G alapú hálózat terjesztéséhez úgynevezett DSS-alapú (Dynamic Spectrum Sharing) fejlesztések szükségesek. Az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően - az Ookla mérései alapján - Bulgáriában az 5G-s hálózat elérhetősége egy év alatt több mint negyedével nőtt. Magyarországon viszont csupán 0,7 százalékos volt a bővülés 12 hónap alatt.

A piaci folyamatok nem indokolják a fejlesztések leállását

Jellemzően minél több 5G-s készülék van használatban egy országban, annál nagyobbak az Ookla által mért medián sebességértékek is. Ez a megállapítás azonban nem feltétlenül igaz hazánkra. A Counterpoint Research szerint Magyarországra szállították a legtöbb 5G-képes mobilt a régióban 2021 utolsó negyedévében. Az 5G-s készülékek értékesítése a teljes hazai piac 65 százalékát tette ki. Ezt a sebességindexek azonban kevésbé tükrözik.

Magyarországon a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében többnyire eleve nagy tartalékokkal rendelkező 4G-s hálózatokat üzemeltetnek az operátorok, a legnagyobb kapacitást biztosító 3,6 GHz-es sávban működő 5G-s hálózattal pedig jellemzően csak Budapest és a megyeszékhelyek belvárosa lett ellátva. Rurális területen - ahol a medián sebességértékek eleve alacsonyabbak - vagy DSS-alapon vagy 700 MHz-en zajlanak fejlesztések, melyektől - legalábbis a jelenlegi technológia mellett - nem várható kiugró javulás a hálózati kapacitás terén

- írja az elemzés.


Ne hagyd ki!