A piacra való belépési küszöb is alacsonyabb lehet, de nem lesz alacsony
Fotó: Shutterstock

Egyszerűbb lehet műtárgyakba fektetni a jövőben

Beszerezte a szükséges engedélyeket, így hamarosan elérhetővé teheti oldalán a műtárgyakba való befektetést a területre specializálódó Artex. Ezzel egy több ezer milliárd dolláros piac nyílhat meg a tömegek előtt.


A műtárgy, mint alternatív befektetési terület

Magát a világ első művészeti részvénykereskedő platformjaként definiálja az Artex. Egyik céljuk, hogy tömegeknek tegyék elérhetővé a műtárgyak alternatív befektetési területét. A cég szerint a műtárgypiac összértéke a 3200 milliárd dollárt is elérheti.

A Berkshire Hathawayhez köthető BusinessWire megjegyzi, hogy azoknak a befektetőknek, akik a műtárgypiac részévé szeretnének válni, számolniuk kell az óriási belépési küszöbbel, hiszen jellemzően rendkívül drágák a műtárgyak. Az Artex ezt a problémát úgy oldja meg, hogy először maga vásárolja meg az alkotást, majd egy külön cég nevére írja. Később annak a vállalatnak a részvényeit dobja a piacra, azokkal kereskedhetnek az ügyfelek. Emellett nem szed be például adminisztrációs, tárolási, valamint biztosítási díjakat.

A Fintech hozzáteszi, hogy lényegében a hagyományos részvénypiacok mintájára jön létre a kereskedési felület. Az értékpapírok értékét pedig kizárólag az adott műtárgy adja. Egyébként a vállalat 1 milliárd eurónyi műalkotás mögött álló cég papírjait tenné kereskedhetővé a felületén a következő negyedévben.

Az NFT-k piacáért nem rajong a milliárdos

Ha a műtárgyak kereskedelménél tartunk: tavaly Bill Gates csúnyán beszúlt az NFT-vel kereskedőknek. Az NFT-k (non-fungible token=nem helyettesíthető zseton) műalkotások digitális lenyomatai. A Microsoft társalapítója szerint az NFT (és a kriptovaluta) száz százalékig a „nagyobb bolond elméletén” alapszanak.

A milliárdos ezzel arra a tőzsdei jelenségre utalt, amikor a befektetők tudnak pénzt csinálni értéktelen vagy túlárazott részvényekből is, ha elég (náluk nagyobb bolond) ember van, aki náluk is többet hajlandó adni értük. Gates azzal viccelődött, hogy „majmokról készült méregdrága digitális képek hatalmasat lendíthetnek előre a világon”, amellyel a Bored Ape Yacht Club elnevezésű NFT-kollekcióra utalt.

Az NFT-k olyan zsetonok, amelyek nem cserélhetők fel egymásra. Gyakran úgy tartják őket számon, mint digitális vagyonok – például művészeti gyűjtemények - tulajdonjogának bizonyítékait. Viszont a kritikusai szerint az NFT-k túlhájpoltak, és környezetvédelmi szempontból is károsak, hiszen a kriptovalutákkal való kereskedés erősen energiaigényes. Sok NFT az ethereum, a második legnagyobb token hálózata köré épül.


Ne hagyd ki!