Hallottatok már ilyet? Olcsóbb lett a sajt, mert drágult a fa

A Bloomberg szúrta ki, hogy az Egyesült Államok építőiparának zabolázatlan száguldása jó hatást gyakorolt a sajtpiacra. 15 hónapja nem voltak ilyen alacsonyak a sajtárak.



Az építőipar nemcsak hazánkban, hanem a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban is virágzik. Az építkezések és a felújítások hatására megnőtt a kereslet a faanyagok iránt, ami végül alapanyag-hiányt eredményezett, ez pedig magával hozta az áremelkedést is. Az elmúlt 12 hónapban a faanyagok több mint 265 százalékkal drágultak. Ez pedig kihatott a sajtpiacra is. Érdekes azonban, hogy a sajtok nem drágultak, hanem olcsóbbak lettek.

Doboz helyett hordó

Alapvetően a termelők fából készült dobozokban szállítják a sajtokat a partnereikhez. A faanyagok drágulása a sajtdobozokat sem kerülte el. Az elszabadult árak kiküszöbölésére a termelők áttértek egy másik megoldásra: a sajthordókra. Félreértés ne essék, ezeket nem hagyományos hordókként kell elképzelni, hanem egyfajta többrekeszes, hullámpapírból készült dobozként, amelyben műanyag zacskókban tárolják az érlelt élelmiszert- olvasható a Hoard's Dairyman cikkében, amely az Ohio-i székhelyű sajtkészítő, Kurt Epprecht nyilatkozata alapján íródott. Ezekben a negyedtonnás, vákuumcsomagolt „hordókban" jellemzően feldolgozott sajtokat tárolnak, míg a fadobozokat többnyire feldolgozatlan sajtok szállítására használják.

Van ami olcsóbb és van, ami nem

Azzal, hogy a termelők átpártoltak a hordókhoz, csökkenteni tudták a sajtárakat. Jelenleg egy 226 kilós hordót 2,8 dolláros kilónkénti áron értékesítenek. Magyarul hozzávetőlegesen egy közel negyedtonnás sajthordó 195 ezer forintos áron vásárolható meg. Ilyen alacsony árszabásra 15 hónapja nem volt példa. Viszont felütötte a fejét egy probléma is. A sajthordók népszerűségének hatására hiány alakult ki a sajtdobozokból, aminek következtében a 290 kilós dobozok piacán év eleje óta 10 százalékos áremelkedés figyelhető meg. A dobozok és a hordók előállítása és alkalmazása teljesen más technológiát igényel, éppen ezért a gyártók külön specializálódnak az adott termékek előállítására. Jelenleg csupán három üzem van Észak-Amerikában, amelyek mindkét tárolóeszköz gyártásával foglalkoznak. Mindenesetre egyelőre ez a probléma a vásárlókat nem érinti, akik vélhetően díjazzák az olcsóbb termékeket.

Ne hagyd ki!