Vlagyimir Putyin pirosas nyakkendőben
Fotó: Shutterstock

A Kreml úgy számol, lesz pénze a háború finanszírozására

A bővülő olajexportot és az emelkedő gázárakat figyelembe véve Oroszországnak idén 337,5 milliárd dolláros bevétele származhat az energiahordozókból, ami 38 százalékos növekedés 2021-hez képest – legalábbis a Kreml számításai szerint.


A hírt a Reuters írta meg, az orosz gazdasági minisztérium dokumentumaira hivatkozva.

Nem teljes az öröm

Ha a bevételnövekedés megvalósul, az segíteni fog az orosz gazdaság talpon maradásában a nyugati szankciók ellenére is. Az összeg biztosíthatja Putyin elnök számára a háborús költségek fedezését, illetve a fizetések, nyugdíjak emelését egy recessziós gazdasági környezetben, amikor az infláció eleszi az életszínvonalat.

Az energiahordozókból származó összeg ugyanakkor elemzők szerint csak részben kompenzálja a szankciók miatt elszenvedett gazdasági károkat.

A szankciók hatása egyenetlen. Néhány szektorban katasztrofális, például az autóiparban, miközben az olajszektor egyelőre szinte érintetlen

– mondta Janis Kluge, a German Institute for International and Security Affairs elemzője.

Az autóipar mellett a pénzügyi és az IT-szektor említette, mint a szankciók által leginkább sújtott ágazatokat, miután ezek kötődnek a leginkább a Nyugathoz. A Yale elemzése is arra jutott, hogy Putyinnak jobban ártanak a szankciók, mint a Nyugatnak.

Kevesebb gáz, drágábban

A Reutershez került dokumentum a jövő évi, energiahodozókból származó bevételeket már alacsonyabbra, 255,8 milliárd dollárra becsüli, ami még mindig magasabb a 2021-es 244,2 milliárd dollárnál.

A tárca számításai szerint a gáz átlagos exportára idén több mint kétszeresére emelkedik: 730 dollárra nő 1000 köbméterenként. Azután lassan csökkenni kezd, ami 2025 végéig kitart.

Ami a mennyiséget illeti, az orosz becslés szerint a Gazprom csővezetékes földgázeladása 2022-ben összesen 170,4 milliárd köbméter lesz. Ez alatta marad a tavalyi 205,6 milliárd köbméternek. A májusi becsléshez képest is csökkent, akkor még a Kremlből úgy látszott, hogy 185 milliárd köbméter földgázt tudnak értékesíteni idén.

Itt írtunk arról, hogyan látja a Bloomberg hírügynökség az energiahordozókból származó idei orosz összbevételt, ők ennél kevesebbet becsültek.

Ne hagyd ki!