Guinness sör mélybarna vagyfekete fehér habbal

до свидания

Fotó: Shutterstock

Az utolsó korsó nyugati söröket kortyolgatják az oroszok

Több mint száz nappal az Ukrajna ellen indított orosz katonai invázió után némi külföldi alkohol még mindig akad egyes moszkvai bárokban, de az egykor bőséges készletek kifogyóban vannak.


Eltűntek a finomságok

Néhány bár nagy készleteket halmozott fel, mielőtt az egész elkezdődött. De, amennyire én tudom, február 24-e óta nem voltak új megrendelések és szállítások

– mondta a Reutersnek Alekszander Szkripkin, aki két moszkvai bár vezetője.

A Moszkva által különleges katonai hadműveletnek nevezett akció kezdete után vezető nyugati sörgyártók, köztük a Carlsberg, az Anheuser-Busch InBev és a Heineken felfüggesztette oroszországi eladásait.

Ez kénytelen-kelletlen megváltoztatja az oroszok sörivási szokásait, akik korábban hozzászoktak a külföldi sörök széles választékához.

A sörhelyzet nem túl rózsás

– fogalmazott a 36 éves IT-s Anton, aki hiányolja a Paulanert, a Pilsner Urquellt és, ahogy mondta, más finomságokat. Nem biztos abban, hogy az orosz sör egyáltalán megmarad. Hiszen nemcsak a sörimport szakadt meg, hanem a sörgyártáshoz elengedhetetlen komló behozatala is.

Az orosz sörgyártók erősen függenek egyes importált nyersanyagok, köztük a komló meglététől. Erről bővebben itt írtunk.

Elmentek, és vissza se jönnek

A három nagy sörgyártó, a Carlsberg, az AB Inbev és a Heineken még március elején felfüggesztette a gyártást és az eladást Oroszországban, és közlésük szerint azóta már döntöttek arról: túladnak ottani érdekeltségeiken.

A világ legnagyobb konténeres szállítói – köztük a top három: az MSC, a Maersk és a CMA CGM – átmenetileg felfüggesztették a rakományszállítást Oroszországba és onnan kifelé is, míg az oroszországi és fehéroroszországi közös határral rendelkező európai uniós országok nem engedik át a közúton érkező, ott regisztrált szállítójárműveket.

Búcsú a Guinness-től

Nincs tovább Guinness, és nem is lesz, legalábbis mostanában biztos nem – mondta egy pultos a White Hartban, amely egy nagy angol stílusú pub az orosz főváros szívében.

Amíg volt, 690 rubelért (4200 forintért) árulták korsóját.

A Diageo, amely a Guinness mellett a Smirnoff vodkát is készíti, ugyancsak márciusban függesztette fel az oroszországi exportot, valamint sörei helyben gyártását is.

A Guinness egy évig is eláll, ha hordókban tárolják, és az orosz főváros központjában akad még egy-két bár, ahol megkapható, de kevés a remény arra, hogy újabb adaggal tudnák helyettesíteni.

Putyin orosz elnök többször megismételte, hogy a nyugati szankciók jobban ártanak majd a nyugatnak, mint hazájának, és a cégek kivonulása csak új teret nyit az orosz vállalkozások előtt. Erről bővebben itt írtunk.

A külföldi alkoholos italok elapadása nyomán az oroszok valóban a helyi termékek felé fordulnak.

Szkripkin kifejtette, hogy a bárok választéka jelentősen megváltozott. Az importált italok 20-50 százalékkal drágábbak, míg a helyükbe lépő hazaiak ára kissé csökkent.

Ne hagyd ki!