A világgazdaság állapota is visszatükröződik a nemesfém árszintjén
Fotó: Shutterstock

Egyre nehezebb lesz kivágni a rezet, mert kevés van belőle

Jelenleg is jelentős, ráadásul folyamatosan növekszik a rézhiány a világpiacon. A világgazdaság szempontjából kulcsfontosságú a nyersanyag, de a helyzet javulására jódarabig nem számítanak a szakértők.


Súlyos a rézhiány a világpiacon

Modern elektronikai készülékek, az autók vagy ipari gépek gyártásához is óriási mennyiségben használnak rezet. Jelenleg is hatalmas, de folyamatosan növekszik a globális igény erre az alapvető nyersanyagra. Azonban egyre súlyosabb a rézhiány a világpiacon. Ráadásul az CNBC szerint a hiány tovább erősítheti az inflációs nyomást is.

A Wood Mackenzie fémekkel és bányászattal foglalkozó cég ügyvezetője, Robin Griffin szerint a rézhiány akár 2030-ig is elhúzódhat. Ennek oka a növekvő kereslet lehet, valamint az, hogy szakadoznak a dél-amerikai ellátási láncok. Lázongásokat hozott a bizonytalan belpolitikai helyzet a világ réztermelésének 10 százalékát adó Peruban. A tűntetők a Glencore rézbányát is kifosztották, ami miatt ideglenesen be kellett zárni január 20-án.

A politikai tiltakozások széles körű hatással járnak. És ezek közül a legnyilvánvalóbb annak a veszélye, hogy be kell zárni a bányákat

- idézi az ügyvezetőt a VG.

Emellett a világ legnagyobb rézszállítójánál, a globális kereslet 27 százalékát szolgáltató Chilében éves bázison 7 százalékkal esett vissza a termelés novemberben. Viszont megoszlanak a szakértői vélemények arról, hogy tartós lesz-e csökkenés.

Emelkedhet a réz ára a világpiacon?

Úgy tartják, a világgazdaság egészségének az alakulása visszatükröződik a réz árában. Több elemző arra számít, hogy emelkedni fog az árszintje idén. Indokolják ezt a rézkínálat szűkösségével és azzal, hogy az energetikai átállás miatt hosszú távon növekedni fog a kereslete.

A Goldman Sachs stratégái szerint a nemesfém tavalyi áresése részben a fémpiaci várakozásokkal magyarázható. A globális növekedés lassulása és a bányászat élénkülése miatt a kereslet csökkenésére vonatkozó előrejelzések voltak rá hatással.

Azonban azok nem váltak be, a katódpiac továbbra is hiányban van, a globális látható készletek pedig 14 éve a legalacsonyabb szintre estek

– nyilatkozta Nick Snowdown fémstratéga.

A réz árszintjét befolyásolhatta tavaly a szigorúbb amerikai monetáris politika, az energiaválság, valamint a kínai Covid-zárlatok és az ázsiai ország gyenge ingatlanpiacának a kombinációja is. A nemesfém 10 600 dolláros tonnánkénti áron tetőzött márciusban.

Ne hagyd ki!