kézirat
Fotó: Shutterstock

Horror áron kelhet el egy korai Sherlock Holmes-kézirat

1,2 millió dollár, vagyis nagyjából 430 millió forint – a Sotheby’s aukciósház szerint akár ennyit is fizethetnek a világ legismertebb detektívkarakterét megálmodó Arthur Conan Doyle egyik első kéziratáért.1889 nyarának egyik estéjén együtt vacsorázott a már fent említett Doyle és Oscar Wilde a londoni Langham Hotelben. Az asztálnál ült még J.M. Stoddart amerikai üzletember is, aki a Lippincott's Monthly nevet viselő magazin szerkesztője volt.

Figyelmedbe ajánljuk! Soha nem kelt el ilyen drágán képregény

A beszélgetés mindhárom férfi számára rendkívül inspiráló lehetett, hiszen mire távoztak, Wilde eldöntötte, hogy megírja a Dorian Gray acképe című regényét, Doyle pedig egy bűnügyi történetről kezdett el fantáziálni. Utóbbi gondolatmorzsákból született meg végül A négyek jele című Sherlock Holmes-kötet, mely kronológiailag ugyan a második, a híres detektív sztoriját tekintve viszont az egyik leghíresebb szál.

A krimiíró levélben számolt be szeretteinek a híres vacsoráról – ezeket, valamint A négyes jel egyetlen fennmaradt kéziratát is árverésre bocsájtják június 26-án New Yorkban.

Nehéz két olyan egy korszakban élt szerzőt elképzelni, akik kevésbé hasonlítanának egymásra, mint Conan Doyle és Oscar Wilde. Mégis ott ülnek együtt egy vacsoraasztalnál, és arról beszélgetnek, hogy min dolgoznak éppen.

– nyilatkozta a CNN amerikai hírtelevíziónak Selby Kiffer, az aukciósház könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó szakértője, aki kiemelte, hogy az egyedi emlék azért is hatalmas emlék, mert tökéletes korképet adnak a 19. századi londoni művészközösség működéséről.

Ez is tetszeni fog! A szerencse lánya 4 dollárért vett egy 100 ezret érő vázát

A kézirat kivételesen rendezett, csak néhány áthúzott szót tartalmaz, de ez egyébként is jellemző a skót származású íróra.

Conan Doyle összes többi fennmaradt kézirata, amelyek többsége múzeumokban található, hasonlóan kevés jelét mutatja a szerkesztésnek. Úgy tűnik, szinte teljesen formába öntve, az elméjéből egyenesen a tollába pattantak a gondolatok

– tette hozzá Kiffer.

Ne hagyd ki!