​Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása egy fekete maszkos férfi kezében

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Hazai rekord született a rejtélyes Csontváry-kép árverésén

460 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget nevet viselő alkotása a Virág Judit Galéria 68. téli aukcióján, magyar árverésen ekkora vételárra még soha nem volt példa-írja a Telex.Évszázados rejtély

Különösen nagy érdeklődés övezte a Budapest Kongresszusi Központbanlebonyolított aukciót, amelyen Csontváry Kosztka Tivadar egyik legrejtélyesebb műve került kalapács alá.

A Titokzatos sziget eredeti címe nem ismert, 1903-mas megalkotása után gyakorlatilag nyoma veszett. Végül az 1970-es években ismét „felbukkant”, egy ’77-es BÁV-aukció után azonban ismét eltűnt a piacról. A művészettörténészeknek a mai napig fejtörést okoz, hogy pontosan mit szimbolizál a remekmű, amelyen álomszerű figurák táncolnak a múlt és a jövő között egy képzeletbeli szigeten.

Ez a festmény még az ő életművén belül is egy nagyon rejtélyes és talányos és izgalmas festmény. A Csontváry-kutatók a mai napig nem igazán tudták megfejteni, hogy mit is ábrázol

- mondta az Euronewsnak Kelen Anna művészettörténész.

Erős indítás

A Titokzatos sziget 160 millió forintos kikiáltási árával azonnal rekordot döntött, a galériánál arra számítottak, hogy 300-400 millió forintot fizetnek majd a festményért. Az eddigi rekordot is egy Csonváry-kép, nevezetesen a Traui tájkép tartotta, amely 2012-ben 240 millió forintért kelt el. -írja a lap.

A kiemelkedően magas vételárat az indokolja, hogy a művésznek nagyon kevés, körülbelül 100 képe maradt fenn. Az alkotások túlnyomó többsége múzeumok tulajdonában van, körülbelül 20 darab található magángyűjteményekben.

A Titokzatos sziget mellett Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben című festménye és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képe is szépen teljesített. Előbbi 95 millió forintért, utóbbi 40 millió forintért talált új gazdára.

Ne hagyd ki!