Superman sziluettje egy háztetőn a lenyugvó nap sugaraiban
Fotó: Shutterstock

Valaki elképesztően sok pénzt fizetett egy képregényért

A napokban árverésre bocsátották a Superman képregénysorozat egyik első, 1939-ben kiadott példányát. Az aukció december 17-én lezárult, az új tulajdonos közel egymilliárd forintot fizetett a különleges alkotásért.


Történelem

A Jerry Siegel és Joe Shuster alkotta szuperhős évtizedek óta meghatározó karaktere a popkultúrának. Superman az elmúlt bő 80 évben temérdek rajzfilmben, sorozatban, filmben és televíziós műsorban is feltűnt, a mellkasán tündöklő nagy „S” betűt pedig a világ minden pontján felismerik. A ComicConnect képregénypiac és aukciós ház jóvoltából a közelmúltban egy igen ritka alkotás került virtuális kalapács alá. Az 1939-es kiadású, 64 oldalas képregényből Superman eredettörténetét ismerhetik meg az olvasók.

A képregények „Aranykorából” származó alkotás 30 ember érdeklődését váltotta ki. A „győztes” végül 2 604 750 dollárt, azaz nagyjából 850 millió forintot fizetett a gyűjtői darabért.

Elmaradt a trónfosztás

A szóban forgó képregény az elmúlt 82 évben csupán kétszer cserélt gazdát. Az eredeti tulajdonos körülbelül 40 évvel ezelőtt adta el egy gyűjtőnek, aki hosszú éveken keresztül egy szabályozott hőmérsékletű széfben tartotta, hogy megőrizze eredeti állapotát.

A ComicConnect alapító-vezérigazgatója, Vincent Zurzolo elmondta, hogy soha életében nem látott még ilyen jó állapotban lévő és ekkora ritkaságnak számító képregényt.

A megdöbbentően magas vételár ellenére új rekord most nem született.

Az eddigi legdrágább képregény szintén a ComicConnect nevéhez fűződik. Év elején az Action Comics képregénysorozat egyik első példánya 3,25 millió dollárért, nagyjából 1 milliárd 60 millió forintért kelt el az aukciós ház árverésén.

Ne hagyd ki!