Az USA alkotmányának eredeti példánya az amerikai zászlón
Fotó: Shutterstock

Fura csapat akarja megszerzni az USA alkotmányának ritka másolatát

A Shoteby's aukciós ház csütörtökön az Egyesült Államok alkotmányának egy kivételesen ritka és rendkívüli történelmi jelentőséggel bíró első másolatainak egyikét bocsátja árverésre. A műkincsért egy különleges szervezet is versenybe szállt.Ritka kincs

Sokan nem tudják, hogy az USA Washingtonban őrzött eredeti alkotmányát 500 példányban lemásolták a törvényhozók számára. A ritkaságnak számító első másolatokból 13 maradt fenn az évszázadok során, a Shoteby's jóvoltából ezek egyike találhat csütörtökön új gazdára. A szóban forgó másolat 1988-ban került S. Howard Goldman gyűjtőhöz. Halála után özvegye, Dorothy Goldman megörökölte. A műkincs értékét 15-20 millió dollárra, azaz nagyjából 4,6-6,2 milliárd forintra becsülik.

Mint kiderült, a különleges másolatra szemet vetett egy csapat kripto-befektető, akik egy speciális, úgynevezett DAO szervezetet is létre hoztak, hogy megkaparintsák az alkotmányt.

Különleges versenyző

A DAO, azaz a Decentralized Autonomous Organization nem központosított, önműködő vállalati szervezet, amelyet általában speciális céllal hoznak létre. Az okos szerződések révén bárkit bevehetnek a cégbe, a szervezeten belüli tranzakciókat, így a kifizetéseket, jutalmakat pedig csak virtuális fizetőeszközökkel, egyebek között DAO tokenekkel bonyolítják le. Olyasmi, mint egy internetes közösség egy közös, megosztott bankszámlával.

A ConstitutionDAO nevű szervezet a napokban már több mint 4,5 millió dollár értékben vont be ethereumot, reményeik szerint a tőkealapot csütörtökig 20 millió dollárra tudják duzzasztani. Ha sikerrel járnak az árverésen, akkor minden egyes támogató a DAO tokeneknek köszönhetően valamilyen szinten az alkotmány másolatának tulajdonosa lesz. Képzeljük el úgy, mintha az alkotmány egy cég lenne, a DAO befektetői pedig a részvényesek.

ConstitutionDAO célja az, hogy az USA egyik legfontosabb dokumentuma valamilyen szinten visszakerüljön a néphez. Ha ez megtörténik, akkor a „részvényesek" szavazhatnak arról, hogy mi legyen a műkincs sorsa, például, hogy melyik múzeumban állítsák ki. Minden bizonnyal egy jelképes akcióról van szó, de valójában bármit megtehetnek az alkotmány eredeti másolatával, ha a többség megszavaz egy felvetést. Csütörtökön kiderül, ki lesz a befutó.

Ne hagyd ki!