Osage indiánok táncolnak, akiknem most elvették a szent indiánbarlangjukat

Semmi sem szent? Barlangostul vették meg a benne lévő rajzot

Érdekes események zajlottak a napokban az amerikai Missouri államban. A történetben szerepel egy többezer éves barlang, feldühödött indiánok, ősi, szent temetkezési helyek és cirka 660 millió forint.

Mutatósba’

A történet ott kezdődik, hogy egy tehetős vásárló szemet vetett egy barlangrajzra. Fontos leszögezni, hogy nem a csúnya, gonosz kincsvadászt kell elképzelni, ugyanis a rajzhoz egy árverésen lehetett hozzájutni. Mivel egy több mint ezer éves barlangrajzot nem lehet csak úgy bekeretezni, és kitenni a gyerek szobájába, ezért az egész barlang került kalapács alá. És hogy ez egyáltalán hogyan lehetséges? A barlang egy olyan területen található, amely egy St. Louis-i család birtoka. A család úgy döntött, hogy elárverezi a tulajdonában lévő sziklaüreget és a vonzáskörzetében lévő 43 hektárnyi földterületet. Az árverést már le is zavarták, és a barlang a földdel együtt 2,2 millió dollárért, átszámítva nagyjából 660 millió forintért új gazdára talált. Itt kezdődtek a gondok.

Picture Cave, Glyph Composite, Prehistoric Pictographs, Panel No. 1, Warren County, Missouri 1

Szent rituálék, földbitorlók

Mint kiderült, a szóban forgó barlang és a földterület a helyi bennszülöttek számára szent helynek számít. Az Osage indiánok felmenői több mint 1300 évig éltek itt, leszármazottaik a mai napig aktívan látogatják a területet. A barlang a Osage indiánok legszentebb halottbúcsúztató helye. Az is kiderült, hogy a felvásárolt területen több százezer indiánt helyeztek örök nyugovóra az elmúlt 1300 évben. A törzs képviselői szívszorítónak nevezték a történteket, és most azon dolgoznak, hogy visszavásárolják és megvédjék a szent helyet.

Elképesztően ritka barlangrajz

A Washington Egyetem antropológusa, Carol Diaz-Granados is bírálta az aukciót.

Egy szent amerikai indián terület elárverezésének borzasztóan rossz üzenete van. Olyan, mintha valaki árverésre bocsátaná a Sixtus-kápolnát. Ez az ő barlangjuk. Az ő szentélyük, és vissza kell nekik adni.

-mondta a szakember, abban bízva, hogy az új tulajdonos visszaadja a földet az őslakosoknak.

Carol Diaz-Granados hozzátette, hogy nagyon különleges rajz díszíti a barlang falát. Ahogyan fogalmazott, a legtöbb barlangrajzon maximum pálcikaemberek láthatók, de a Picture Cave nevet viselő sziklaüregben ruhaviseleti részletek, fejdíszek, tollak és fegyverek is kivehetők az ősi alkotáson.


Ne hagyd ki!