Horogra akadt SIM kártya

Itt a legújabb digitális csalási módszer, a SIM-kártyacserés támadás! Máris több ezer áldozata van, köztük számos híresség!


​Így „dolgoznak"

Az új módszer lényege, hogy a hackerek adathalászat vagy kémprogramok segítségével hozzáférnek a mobiltelefonokhoz, majd a felhasználók jelszavainak megváltoztatásával átveszik az irányítást a telefonfiókok felett. A kiberbűnözők általában kijátsszák a telefonszolgáltatókat vagy korrupt bennfentesek segítségével lényegében deaktiválják áldozataik SIM-kártyáit és a kártyához tartozó számot áthelyezik a hálózatuk egyik tagjához tartozó telefonkártyára.

​Több ezer áldozat

Egy 10 hackerből álló bűnbandát nemrégiben egy éves nyomozás után lekapcsolt az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol). Az általuk szervezett kibertámadásoknak 2020. folyamán több ezer áldozata volt, köztük internetes véleményvezérek, sportolók és zenészek is. Tőlük a bűnözők több mint 100 millió dollár értékű kriptovalutát tulajdonítottak el, de ezen felül pénzt és személyes adatokat is loptak és több esetben a feltörték az érintettek közösségimédia-fiókjait is.


Ne hagyd ki!