Szabványosítják a mobiltelefonok töltőit - kiderült, hogy mikortól
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mennyit kell várnunk az egységes mobiltöltőkre

Pont került a mobiltöltőkábelek szabványosításáról is szóló irányelv végleges változatára az Európai Unióban. A dokumentumból kiderül, hogy mikortól mondhatunk búcsút például az apple-ös lightning portoknak, és jöhetnek az egységes mobil-, majd később notebooktöltők.


Véget ér egy korszak a mobiltöltők történetében

Az ősszel döntött róla az Európai Parlament, hogy szabványosítja a töltőcsatlakozókat. A napokban pedig közzétették az irányelv végleges változatát, melyből kiderül, hogy pontosan mikortól lép életbe a töltőreform.

A dokumentum értelmében 2024. december 28-át követően minden, az EU-ban értékesített okostelefonnál, tabletnél, headsetnél, kézi játékkonzolnál, hordozható hangszórónál, fényképezőgépnél, e-könyv-olvasónál kizárólag az USB Type-C töltőcsatlakozó használata lesz elfogadott a gyártótól függetlenül. Azonban a direktíva csak 2026. április 28-tól fog kiterjedni a noteszgépekre.

Az erről szóló jogszabályt az Unió 27 tagállamának 2023. december 28-ig kell elfogadnia és kihirdetnie, valamint megfeleltetnie az irányelvet a helyi jogrenddel.

Az Apple-tulajdonosok jobban meg fogják érezni

Az új törvény leginkább az Apple iPhone termékkínálatát fogja érinteni, hiszen az okostelefonjaiknál saját csatlakozószabványt (Lightning) használnak. A cupertinói vállalat korábbi nyilatkozata szerint eleget fognak tenni az új uniós törvényeknek.

Nincs más választásunk, ahogy a világon máshol is, be fogjuk tartani a helyi törvényeket. Úgy gondoljuk, hogy környezetvédelmi szempontból és az ügyfeleinknek is jobb lett volna, ha nincs kormányzati előírás

- idézi Greg Joswiakot, az Apple marketingért felelős alelnökét a hwsw.

Az elemzők véleménye az, hogy a 2023-ban megjelenő új iPhone-ok már USB-C-vel fognak kijönni. Emellett az Apple valószínűleg világszerte átáll a sablon használatára. A pár hónapja bemutatott új, tizedik generációs iPadeken már USB-C töltőcsatlakozó található, és ilyen csatlakozó került az új generációs Apple TV távirányítójára is. Tehát a cég elkezdte a fokozatos átállást.

Milliárdokat kaszált az Apple a külön értékesített tartozékokkal

Az Apple két éve jelentette be, hogy a töltők és a fülhallgatók immáron nem képezik az alapcsomag részét, ha valaki új iPhone-t szeretne vásárolni. Döntését azzal indokolta, hogy a kiegészítők elhagyásával jelentősen csökkentené a pazarlást, és végső soron évente kétmillió tonnával kevesebb szén-dioxiddal szennyezné a légkört (ez nagyjából 500 ezer autó éves kibocsátásnak felel meg).

Viszont a CDD Insight piackutató korábbi elemzése rámutatott, hogy az Apple több mint 190 millió iPhone-t adott el a bejelentés óta, így körülbelül 6,5 milliárd dollárt nyert a töltők és a fülhallgatók elhagyásával.

Az Apple szóvivője kifejtette, döntésükben nagy szerepet játszott az a magatartás, mely szerint a vásárlók halmozták a töltőket és egyéb kiegészítőket, ami több millió felesleges eszköz legyártásához vezetett, jelentősen növelve a cég ökológiai lábnyomát.

Ne hagyd ki!