A Virgin Galactic űrhajós turistái képeket csinálnak egymásról az űrben, a Holdon vannak

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Potom 140 millióért már űrutazó lehetsz

Sir Richard Branson űrvállalata, a Virgin Galactic bejelentette, megnyitotta a jegyértékesítést a következő, világűrbe tartó kereskedelmi járataira – írja a Business Insider.


Malacperselyt elő

Néhány évvel ezelőtt valószínűleg kevesen gondolták, hogy 2022-ben kis túlzással lényegében bárki megcsodálhatja bolygónkat a világűrből. Pontosabban bárki, akinek jó vastag a pénztárcája. A Virgin Galactic hosszú várakozást követően hivatalosan is elindította űrturisztikai programját.

Az érdeklődők egy 90 perces űrrepülésre foglalhatnak jegyeket, amelyeket 450 ezer dolláros, átszámítva nagyjából 140 millió forintos áron kínál a vállalat.

Ha valaki megengedheti magának az életre szóló utazást, egy 150 ezer dolláros letét fejében lefoglalhatja „retúrjegyét” a Virgin Galactic hivatalos honlapján.

A vállalat vezérigazgatója, Michael Colglazier elmondta, azt tervezik, hogy még idén elindítják az első űrjáratokat, ami erős alapot biztosítana a rendszeres működés megkezdéséhez és a flotta bővítéséhez. A vállalat egyelőre ezer utassal kalkulál a 2022-es évre.

A Galactic űrhajóit Új-Mexikóból lövik fel, a jegy ára magában foglalja a több napos űrhajós kiképzést, valamint az "egyedi szállást" és a "világszínvonalú kényelmi szolgáltatást" is.

Változások kora

A cég azt is bejelentette, hogy a korábbi logóját – Sir Richard Branson íriszét – lecserélte, immáron a vállalat űrhajójának lila illusztrációja adja arculata alapját.

A hír azután érkezett, hogy Branson, a cég alapítója több mint 1,25 milliárd dollár értékű részvényt adott el az elmúlt három év során. A milliárdos üzletember egyébként már megjárta az űrt a VSS Unity űrhajó fedélzetén, erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

A bejelentés hatására a Galactic részvényei 10 százalékot emelkedtek. Persze még így is van hova fejlődni, ugyanis a cég értéke az elmúlt évben 85%-ot zuhant, elsősorban az űrprogram rendszeres halasztásai miatt. Korábban 2020-ra ígérték az első fellövéseket.

Ne hagyd ki!