Az utóbbi évtizedben egymást vásárolták fel a globális vagyonkezelő cégek, ez lett aeredmény.


Világmenedzsment

Ha így tovább, a globális vagyonkezelő cégek egyfajta világkormányzást vagy inkább világmenedzsmentet valósíthatnak meg, ami átalakíthatja a ma ismert kapitalizmus rendszerét. Legalábbis ide vezethet a vagyonkezelő cégek egy évtizede tartó koncentrációja. Így néhány év múlva előállhat, hogy ők döntenek a világ összes tőzsdei vállalatának ügyeiben, miközben ők adnak tanácsot a politikai döntéshozóknak, valamint (legalábbis technikailag) a hiteleket is ők adják a vállalatoknak - írta a G7 elemzése.

Felfoghatatlan vagyon

Beszédes a Blackrock nevű, amerikai vagyonkezelő példája, amely jelenleg forintban kifejezve 2,8 billiárdot kezel (a tíz tizenötödik hatványa). Ez a magyar éves GDP 63-szorosa, a világ GDP-jének pedig több mint a tizede. Ha hozzávesszük a hasonló modellben működő Vanguardot, a State Streetet és a Fidelity-t is, akkor már a húszezer milliárd dollárt közelíti a kezelt vagyon mennyisége.

Hogy lehetséges ez?

Nagyjából egy évtizede kezdődött, hogy a tőzsdei alapokba, amelyek tőzsdei tulajdonszerzéssel foglalkoznak elképesztő mennyiségű tőke áramlott. Ez oda vezetett, hogy tőzsdei alapok kezelői önmagukban a legnagyobb tulajdonosok lettek a részvénypiacon. Vagyis ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol.

Átalakuló kapitalizmus

A vagyonkezelők diadalmenetének akkora súlya van – különösen az egész világ pénzügyi fejlődését jelentősen befolyásoló USA-ban -, hogy szinte észrevétlenül a kapitalizmus új szakaszába léptünk emiatt, vélik sokan. Egyrészt a verseny háttérbe szorul, mert a rajtuk keresztül a befektetők egész szektorokat tulajdonolnak. A másik, hogy a vagyonkezelők túlterjeszkednek a kereteiken, azaz lobbistaként, munkáltatóként, hitelezőként is fellépnek.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!