Van olyan élelmiszer, melynek duplájára emlekedett az ára január eleje óta

Több termékkörben kétszeresére emelkedtek az árak január óta, ami különösen rosszul érinti a rendezvényszervezőket. A folyamatosan növekvő beszerzési árak mellett képtelenek előre tervezni.


Óriási drágulás

Egyes termékkörök ára akár 50-100 százalékkal is emelkedett a vendéglátásban év eleje óta. A szakemberek szerint ez még a legpesszimistább előrejelzéseket is felülmúlja, és nehéz helyzetbe hozza az előre megadott árajánlatokkal dolgozó rendezvényszervezőket is. Azok szolgáltatók, akik tavaly fix áras szerződéseket kötöttek a mostani évre, és a beszállítói árak növekedését nem tudják érvényesíteni a végső számlákon, komoly veszteséggel zárhatják 2022-t – írja a Világgazdaság.

Érthetetlen az árszintnövekedés mértéke

Indokolatlanul nagynak tartja egyes élelmiszerek áremelkedését Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint a tavaly „learatott, betakarított, feldolgozott élelmiszerkészletek” esetében nem lehet indokolt ekkora drágulás

Elképzelhetetlenül nagy mértékű az áremelkedés, bizonyos húsok ára például február óta a duplájára nőtt, miközben a hagyományosan bizonytalan, napi árazású zöldségfélék ára is minden korábbinál nagyobbat ugrott. Pedig a zöldségszállítók többsége kisebb járművekkel dolgozik, ezért befagyasztott árú üzemanyagot tankolhat, vagyis ebben a körben még nem szálltak el a fuvarozási költségek, a feketeleves majd csak az ársapka levétele után jön. A zöldség-gyümölcs árakat a munkaerőhiány is egyre feljebb tolja, a termés betakarítására mind nehezebben és drágábban találnak embert

- hivatkozott a beszállítóitól hallottakra Kovács László.

Munkaerőhiány is van

A helyzetet tovább rontja a nyári szezon megemelkedett munkaerőigénye, vagyis a megfelelő számú dolgozó hiánya. Egyre kevésbé tudnak ilyenkor támaszkodni a diákmunkásokra, hiszen egyre kevesebb a jelentkező. A problémát pedig tovább mélyíti a kisebb létszámú szakképzett munkaerő is. Továbbá a szakember számára érthetetlen az is, hogy az emberhiány azokat az ágazatokat is sújtja, amelyeket nem is érinett a pandémia olyan rosszul, mint a vendéglátást.

Már senki sem dolgozik olyan kapacitással, mint a Covid előtt, a rendezvénypiac berobbanása nyomán keletkezett megrendelői igényeket kevesebb cég sokkal feszesebb létszámgazdálkodással igyekszik megoldani. (…) Mindezek miatt is kivitelezhetetlen, hogy sok száz fős rendezvényekre egy héttel előre, last minute rendelik meg a catering-szolgáltatást, de az sem lehetséges, hogy hónapokkal előre adjanak árajánlatot a vállalkozások

- nyilatkozta Kovács László.

A szakértő szerint muszáj lesz áttérniük a vendéglátósoknak a rugalmas árazásra. A szerződésekben pedig rögzíteni kellene, hogy az önköltség mekkora mértékű változásáig érvényesek az adott árak.

The Conversation

Ne hagyd ki!