A hazai vendéglátóhelyek több mint negyede zárhat be az idén
Fotó: Shutterstock

Vendéglátóhelyek csődhullámától tart az ipartestületi elnök

A vendéglátóhelyek akár 25-30 százaléka is bezárhat idén a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint. Elfogytak a pénzügyi tartalékaik.Csődhullám fenyeget

A koronavírus járvány alatti lezárásokat máig nem heverte ki a hazai vendéglátás. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke attól tart, hogy jelentős bezárási hullám kezdődhez még az idén a szektorban.

„A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója”

idézi az elnököt a 24.hu cikke.

A szakember emellett arról is beszélt, hogy a magyar turizmusnak összességében nézve igen jó éve volt a tavalyi, azonban sok minden árnyalja a képet.

„Vidéken, a Balatonnál és a fürdőhelyeken, szenzációsnak bizonyultak a nyári hónapok. (…) De a fővárosban kevés volt a rendezvény, hiszen a kiugró napi halálos covid-esetek egyik napról a másikra befolyásolták ezek megtartását”

- mondta az elnök. Kovács László említést tett arról is, hogy hiába oldották fel a korlátozásokat, a home office sok esetben fennmaradt. Ez pedig negatív hatással volt a munkahelyi étkeztetésben érdekelt cégekre. A vállalatok bevételkiesését a házhozszállítás élénkülése nem ellensúlyozta.

A szakértő egyébként arra számít, hogy az olcsóbb étkezdék és a drágább, elegánsabb vendéglátóhelyek megtalálják a célközönségüket a jövőben is. A középárkategóriás helyeket sújthatja leginkább a csődhullám.

Az elnök továbbá említést tett arról, hogy a munkaerőhiány is meglátszik a szektoron. Példaként hozott fel ötcsillagos szállodákat, amelyek a Facebookon is új alkalmazottakat keresnek.

Nagyon hiányoznak a külföldi turisták

Néhány hete írtunk arról, hogy ugyan javult a vendéglátás helyzete tavaly a szektor 2020-as bezuhanását követően, azonban a külföldi turisták nélkül nagyon nehéz lehet a teljes kilábalás a válságból.

65,5 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene tavaly novemberben hazánkban 2020 azonos időszakához képest. 79 százalékkal pedig az árbevétel is növekedni tudott az említett időszakban. 1,7 százalékkal azonban még mindig elmaradt a 2019 novemberi adatoktól, Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének tájékoztatása szerint.

Az elemző beszélt arról is, hogy folytatódhat a következő hónapokban is a vendéglátószektor helyreállása, azonban a koronavírus-járvány újabb hullámai fékezhetik a kilábalást. Emellett a teljes helyreálláshoz szükség van a visszatérő külföldi turistákra is.

A néhány országgal megkötött, az oltási igazolványok elfogadásáról szóló kölcsönös megállapodások szerencsére elindították a külföldi turisták visszaáramlását az országba. Többen érkeztek a nagyobb hazai sportrendezvényre, valamint néhány nagyrendezvényre (például az Eucharisztikus Világkongresszus vagy a Vadászati Világkiállítás) külföldről. Ezek az események szintén növelték az itthoni fogyasztást, így a vendéglátóhelyek forgalmát is. Elmaradt azonban sok tömegfesztivál, amit megérzett a vendéglátás.

A vendéglátószektor összteljesítményét egyébként is a belföldi turizmus által értintett területek húzták fel. Azokon a helyeken, ahol jellemzően a külföldi vendégek a dominánsok, még mindig elmarad a vendéglátás teljesítménye a pandémia előttitől. Suppan Gergely véleménye szerint a turisták visszatérése csak fokozatosan, évről évre várható, ezért sem valószínű az idén, hogy a vendéklátószektor teljesen ki tudjon lábalni a válságból.

Ne hagyd ki!