Januártól óriási változások jöhetnek a hazai vendéglátásban
Fotó: Shutterstock

Durva jóslat a hazai vendéglátóhelyekről

A magyar lakosság java az élelemiszeren, illetve a szórakozáson spórol a magas infláció miatt. Éppen ezért súlyos visszaesés várható januártól a vendéglátóhelyek forgalmában. Az éttermek tömeges bezárásától tart a szakértő.


Az éttermeken is spórol a lakosság

A Groupama biztosító friss felmérése szerint a lakosság 70 százaléka próbál spórolni az élelmiszeren, valamint a gáz- és az áramfogyasztáson. A válaszadók 60 százaléka lemondott az éttermekről, 55 százalékuk pedig a szórakozás egy részéről is. Ez érezhető a vendéglátóhelyeken is, hiszen az ipartestület elnöke szerint több egység 10-20 százalékos forgalomcsökkenést érzékel. Azonban a legnagyobb visszaesésre januártól lehet számítani.

Ebben az évben olyan jelentős forgalomcsökkenésre talán nem lehet számítani, hiszen mindenki ezt az évet még nyugalomban, békében akarja, és főleg az év végét így akarja megünnepelni, a nagyobb bezárásokra és a forgalomcsökkenésre inkább januártól lehet inkább szakmai körökben meglévő vélemények alapján számítani

- nyilatkozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az ATV Híradójának.

A szakember véleménye az, hogy a vendéglátóhelyek több mint 50 százaléka zárhat be 2023 elején.

Lenyelte a költségnövekedése egy részét a vendéglátóipar

A turizmus-vendéglátás területén a vállalkozások 84 százaléka számolt be az árai növekedéséről az elmúlt három hónapban, valamint 74 százalékuk tett említést a működési kiadásai növekedéséről ebben az időszakban. Átlagosan 21 százalékkal emelkedtek az ágazatban érdekelt cégek költségei ezalatt az idő alatt, viszont „csupán” 16 százalékkal nőttek az áraik, ami meghaladja az augusztusban mért 15,6 százalékos éves infláció mértékét is.

Tehát a cégek nem hárították át a teljes költségnövekedésüket a fogyasztókra, egy részét „lenyelték” a profitjuk rovására.

Már a KSH is kimutatta, hogy a hasunkon spórolunk

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1457 milliárd forintot ért el szeptemberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján. A forgalom 46 százaléka az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomásokon csapódott le.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer-kiskereskedelem háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene viszont összességében 2,7 százalékkal bővült.

Ne hagyd ki!