Pozitív változások körvonalazódnak az energiaellátásban
Fotó: Shutterstock

Fordulóponthoz érkezhetett energiaügyben a világ

A fosszilis tüzelőanyagok korszaka a végéhez közeledik– áll a vezető globális energiaügyi szervezet, az IEA prognózisában. Úgy vélik, néhány éven belül tetőzhet a kereslet a kőolajra, a földgázra és a szénre is.


Néhány éven belül tetőzhet a fosszilis energiahordozókra a kereslet

Már ebben az évtizedben csökkenhet a globális kereslet a három fő fosszilis energiahordozóra (kőolaj, földgáz, szén) a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss előrejelzése szerint. A változás fő okai a megújuló energiaforrások gyors növekedése és az elektromos járművek elterjedése.

A fosszilis tüzelőanyag-korszak végének kezdetét látjuk, és fel kell készülnünk a következő korszakra. (…) Mindez azt mutatja, hogy a klímavédelmi kormányzati intézkedések működnek

- idézi Fatih Birolt, az IEA vezetőjét a Portfolio.

A Financial Times cikkében Birol üdvözli a "történelmi fordulópontot". Azonban felszólította a politikusokat, tegyenek többet az energiaátállás felgyorsítása és a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Továbbá megemlítette, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a nehézipartól a kevésbé energiaigényes iparágak és szolgáltatások felé kezdett elmozdulni.

Az elmúlt 10 évben Kína a globális földgázkereslet növekedésének mintegy harmadát, az olajkereslet növekedésének pedig kétharmadát adta. (…) A nap-, szél- és atomenergia felemészti a szén iránti potenciális keresletnövekedést Kínában

- számot be a kedvező változásról a szakértő.

Az energiaválság sem hozta vissza a szenet a fogyasztásba Európában

Hiába jellemezte energetikai válság az elmúlt időszakot Európában az orosz gázszállítmányok elmaradása miatt, a problémák ellenére kevesebb szén fogyott a télen, mint a korábbi évek azonos időszakában. Az Ember energiaipari agytröszt tanulmánya szerint 2022 októbere és 2023 márciusa között a szén szerepe a villamosenergia-termelésben 27 terawattórával, azaz csaknem 11 százalékkal csökkent éves szinten, a gázé pedig 38 terawattórával esett vissza. Igaz, enyhe volt a tél, így kisebb volt a kontinens energiaigénye is.

Az is kiderült, helyet cseréltek egymással a megújuló energiaforrások és a fosszilis tüzelőanyagok az európai villamosenergia-termelésben. A szél-, a nap- és a vízerőművek együttes kapacitása először haladta meg a fosszilis tüzelőanyagokét, összességében pedig a teljes áramellátás 40 százalékát adták az öreg kontinensen.

Az energiaválság hosszú távú előnye, hogy az országok egyre jobban bíznak a megújuló energiaforrásokban. A kormányok kezdenek ráébredni, hogy megéri beruházni az ilyen projektekbe, ugyanis ezek nagyobb stabilitást nyújthatnak, mint a fosszilis tüzelőanyagok

- idéztük Harriet Foxot, az Ember elemzőjét a tavasszal.

Azonban a kutatásuk rávilágított, a szénfogyasztás csökkenése nem volt egységes az EU tagállamaiban. Németország és Lengyelország teljesített a legjobban az előző évhez képest, azonban három országban – Olaszországban, Finnországban és Magyarországon – jelentősen megnőtt a fosszilis energiahordozók fogyasztása.

Ne hagyd ki!