Fekete szén zöld szállítóvagonokban vasúton
Fotó: Shutterstock

Ázsia óriása jól bevásárolt olcsó orosz szénből

Kína júliusban 14 százalékkal több orosz szenet vett, mint tavaly ilyenkor, az elmúlt öt évben egy hónap alatt még soha nem vásárolt ennyit. Az európai uniós embargó az orosz szénre ebben a hónapban lépett életbe.


Az ázsiai ország a hetedik hónapban 7 millió 420 ezer tonna orosz szénre fizetett be – derül ki a kínai vámhivatal adataiból. Ez 2017, az adatok közzététele óta a legnagyobb havi mennyiség. Az előző hónapokhoz képest is hasít: júniusban 6 millió 120 ezer tonna, tavaly júliusban 6 millió 490 ezer tonna volt a beszerzett mennyiség.

Sokkal olcsóbb

A nyugati országok már az augusztus 11-én életbe lépett uniós szénembargó előtt is kerülték az orosz energiahordozót, hogy lehetőség szerint csökkentsék a Kreml bevételeit.

Moszkva arra kényszerült, hogy új vevőket kutasson fel, például Kínát és Indiát, és jelentős árengedménnyel hívja fel a figyelmüket az orosz szénre.

Az 5500 kilokalóriás fűtőértékkel rendelkező orosz termikus szén tonnánkénti ára szállítással együtt (CFR) július végén 150 dollár körül mozgott, míg az ugyanolyan minőségű szenet Ausztrália Newcastle kikötőjében több mint 210 dollárra értékelték, szállítás nélkül (FOB).

Kínai kereskedők arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben még több orosz szén érkezhet Kínába, miután az észak-kínai közműszolgáltatók akkor építenek készletet a téli fűtési szezonra.

Olcsó szénnek kicsi a fűtőértéke

A többnyire olcsó, gyenge minőségű indonéz termikus szénből, amelynek fűtőértéke maximum 3800 kilokalória, júliusban 11,7 millió tonnát vásárolt Kína. Ez 22 százalékkal több mint júniusban, de 40 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt hónapokban az ázsiai ország némileg csökkentette szénimportját, mert a hazai szénkitermelés is beindult.

Augusztusban a dél-kínai erőművekhez egyre inkább indonéz szenet szereznek be, mert az olcsóbb, mint a hazai. A hőhullámok miatt a szénerőművek fontos szerepet játszanak a térség áramellátásában.

A 3800-as kilokalóriás fűtőértékű indonéz termikus szén a múlt héten 78 dollárba került tonnánként szállítás nélkül (FOB). Ez még a fuvardíjat belekalkulálva is olcsóbb, mint a kínai 101 dolláros szén.

Júliusban Ausztráliától egyáltalán nem vett szenet Kína. India is alaposan bevásárol orosz szénből, erről legutóbb itt írtunk. A két ország júliusban kissé visszavett a vásárolt orosz olaj mennyiségéből.

Ne hagyd ki!