Fekete szén és szeneslapát
Fotó: Shutterstock

Elfeledett idők térnek vissza a szénhiány miatt

Napokig állnak sorban a bogdankai szénbányánál a lengyelek, hogy beszerezzék a télire való tüzelőt. Az idősebbek azt mondják, ilyen utoljára a kommunista időkben volt.

A Reuters beszámolója szerint rendszeresen több tucat autó várakozik a szénbánya bejáratánál. Az emberek a járművekben töltik az éjszakákat, hogy biztosan megkapják a télire valót. A bánya hétvégén is nyitva tart, hogy gyorsabban haladjon a sor.

Áprilistól nem vesznek orosz szenet

Lengyelországban 3,8 millió olyan háztartás van, ahol szénnel fűtenek. Most szénhiánnyal és drágasággal néznek szembe, miután Lengyelország még áprilisban bojkottot hirdetett az orosz szénre. Az Európai Unióban ez később, csak augusztus 11-én lépett életbe.

Az ország határain belül ugyan évente 50 millió tonna szenet bányásznak, az importszén – amelyet eddig főként Oroszországból szereztek be -, így is fontos szerepet játszott az energiaellátásban versenyképes ára és háztartási használatra alkalmasabb kiszerelése miatt.

A megnövekedett kereslet miatt az állami szénbányákban mennyiségkorlátozást vezettek be az egyéni felvásárlók számára. Ez megakadályozza a nyerészkedést, a szükségesnél nagyobb mennyiségű szén felvásárlását, és azt is, hogy akár a sorban az emberek helyet adjanak el egymásnak.

A legtöbb lengyel bányához hasonlóan eddig a bogdankai is többnyire erőműveket szolgált ki. Tavaly a szén mintössze 1 százalékát adták el egyéni vásárlóknak.

Januártól: mozgósítás

Az orosz import lassulása már januárban megkezdődött, amikor Moszkva a vasútvonalakat katonai szállításra kezdte használni

– mondta Lukasz Horbacz, a lengyel szénkereskedelmi kamara vezetője.

A hiány fő oka mégis az orosz szénre kivetett embargó, amely azonnal hatályba lépett. Ez fejreállította a piacot – tette hozzá.

Lengyel kormányzati tisztviselők többször hangsúlyozták, hogy lesz elég szén a télre.

2021-ben Lengyelország 12 millió tonna szenet importált, ebből 8 millió tonnát Oroszországból.

Júliusban a kormány arra utasította az állami vállalatokat, hogy több millió tonna szenet hozzanak be más forrásokból, például Indonéziából, Kolumbiából, Afrikából. Egyben állami támogatást vezetett be a lakosság számára a tavalyihoz képest kétszer-háromszor annyiba kerülő szénre.

A szénnel fűtők mintegy 60 százaléka érintett lehet az energiaszegénységben

– mondta Horbacz.

Itt írtunk arról, hogy egyre nő a szén szerepe az energiatermelésben.


Ne hagyd ki!