Jellemzően a legszegényebbek szívják meg leginkább
Fotó: Shutterstock

Nem Európában kell keresni az energiaválság igazi veszteseit

Az Európai Unió és Oroszország közötti gázszállításai konfliktust mindkét fél megsínyli. Azonban kevés szó esik arról, hogy a legsúlyosabban harmadik feleket érinthetnek a nemzetközi energetikai problémák.


Nem az EU sínyli meg legjobban az európai energetikai problémákat

Az európai országok energiaszámlái jóval magasabbak leszek a korábban megszokottnál, azonban az európaiak várhatóan megússzák az első olyan fűtési szezont, amikor kevésbé számíthatnak az orosz energiahordozókra. Ez kevésbé igaz a világ szegényebb részeire – írja a Bloomberg.

Az öreg kontinens energiagondjai legrosszabbul olyan Európán kívüli országokat érintenek, amelyeknek korábban abból a cseppfolyósított földgázból (LNG) jutott nagyobb arányban, amely java jelenleg az EU-ban köt ki. Ennek várható következménye, hogy ezekben az államokban több lesz az áramszünet, gyárak maradhatnak áramellátás nélkül és mindezek miatt nőhet a társadalmi elégedetlenség.

Megint a feltörekvő országok járhatnak a legrosszabbul

Európa energia-biztonságának fenntartása energia-szegénységet okoz a feltörekvő országokban. Az EU nagyon sokat fizet a gázért, és elszívja az energiahordozót a világ más térségei elől

- nyilatkozta Saul Kavonic, a Credit Suisse szakembere.

Emellett az erős dollár is súlyosbítja ezen országok helyzetét, hiszen többen az amerikai valutában vannak eladósodva. Muszáj dönteniük: az adóságukat törlesztik, vagy energiát vásárolnak, mivel a kettő egyszerre sokszor kigazdálkodhatatlan.

Igaz, hogy jónéhány áramszünet után a jelentős esőzések átmenetileg csökkentették az energiaválságot Bangladesben, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Pakisztánban. Azonban Dél-Afrika sem tudott hosszútávú gázszállítási szerződéseket kötni, pedig ott meglehetősen hűvös idő várható.

Egy harmadik európai felet is padlóra küldhet az energiaválság

Maia Sandu moldovai államfő szerint országa is drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül maradnak a télen. Az ellátással most is gondok vannak, és minden nap kihívást jelent az ország energia-szükségletének biztosítása.

A moldovai fogyasztóknak a földgáz ára a tavalyi hatszorosára emelkedett, és jelenleg duplája a romániainak. Mióta Oroszország az ukrán hálózatot bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét.

A villamos energia terén is súlyos a helyzet: kérdésessé vált, hogy lehet-e még számtani a Dnyeszteren túli területeken (Moldova oroszbarát, szakadár részén) előállított energiára. A kormány megpróbálja támogatni a kis jövedelmű embereket, hiszen az energiaszámlák a családok jövedelmének 70-75 százalékára emelkedtek.

Sandu hozzátette: amikor segítséget kérnek az európaiaktól, azt nem a kényelmesebb életért teszik, hanem azért, hogy életben maradjanak a szabad világ részeként.

Ne hagyd ki!