Ötödére csökkent a gáz tőzsdei ára
Fotó: Shutterstock

A rezsin nem érezzük, pedig  csökken a gáz ára

Több mint négy hónapja csökken a gáz tőzsdei ára. A magyar lakossági fogyasztók ebből nem sokat érezhetnek, de mutatjuk, hogy miért kedvező hír, hogy 65 euró alá került a földgáz jegyzése.


Óriási csökkenés a földgáz világpiaci árában

Mintegy 350 eurón tetőzött a gáz megawattóránkénti ára az európai tőzsdéken a nyáron. Ehhez képest jelenleg 65 euró környékén alakul. Ettől olcsóbb utoljára bőven az ukrajnai háború előtt, 2021 szeptemberében volt.

A gázszállításokról Magyarország az oroszokkal 15 évre köthetett szerződést. Ennek részletei nem ismertek, viszont a mfor megjegyzi, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban arról beszélt, a szerződésben foglalt gázár a meghatározó TTF holland gáztőzsde jegyzéséhez van kötve. Tehát ha ott olcsóbb az energiahordozó, akkor valószínűleg Magyarországnak is kevesebbet kell fizetnie. Továbbá Szijjártó Péter is azt nyilatkozta november elején, hogy „a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”.

A Magyar Nemzeti Bank kiemelte a korábbi elemzésében, hogy a globális nyersanyag- és energiaáremelkedés hatására, illetve a külső kereslet gyengélkedésével összefüggésben a régió összes országában emelkedett a folyó fizetési mérleg hiánya, ami Románia (9,2 százalék) után Magyarországon (7,5 százalék) a legmagasabb.

Azonban a gázpiacon bekövetkezett áresésnek köszönhetően a magyar gazdaság most lélegzethez juthat. Igaz, hogy a hazai fogyasztók egy darabig nem sokat érezhetnek a gázár kedvező alakulásából - az év végén meghosszabbították a nyáron meghatározott rezsidíjakat -, de az állami költségvetés szempontból kedvező lehet a változás.

Szerte Európában visszaesett a gázfogyasztás

Az Európai Unió legtöbb tagállamában csökkent a földgázfogyasztás augusztus és november között, átlagosan 20,1 százalékkal a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest az Eurostat adatai szerint.

A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek lehet köszönhető, amelynek az a célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest.

Az Eurostat jelentése szerint az idén augusztus és november között 18 uniós tagállam, köztük Magyarország gázfogyasztása csökkent a 15 százalékos célérték alá. Három tagországban volt 40 százalék feletti a csökkenés. Litvániában 41,6 százalékkal, Lettországban 43,2 százalékkal, Finnországban 52,7 százalékkal esett vissza a gázfogyasztás.

Az Unióban hat tagállam, Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország és Írország ugyan csökkentette a földgázfogyasztását, de még nem érte el a 15 százalékos célt. Két országban, Máltán (7,1 százalék) és Szlovákiában (2,6 százalék) ugyanakkor nőtt a földgázfelhasználás a vizsgált időszakban.

Ne hagyd ki!