Csak legyen elég gáztartalék
Fotó: Shutterstock

Kisebb gáztartalékkal vághatunk neki az új fűtési szezonnak?

Áprilisban kezdődik a hazai földgáztározók feltöltésének az időszaka, ami szeptember végéig tart az érvényes szabályok alapján. A 2021/2022-es fűtési szezonhoz képest azonban kevesebb földgáztartalékkal kalkulálhatunk.


Indul a betárazás

Bejelentette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hogy áprilisban kezdik a magyar földalatti földgáztározók töltését, ami egészen szeptember végéig, a 2022/2023-as fűtési szezon kezdetéig folytatódni fog. A feltöltés mértékét a jogszabályok szerint az elmúlt 120 hónap legmagasabb téli időszaki fogyasztása határozza meg. Ez alapján 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolását írta elő az egyetemes szolgáltató MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számára október 1-ig.

Magyarország egyébként jelentős földgáztárolói kapacitással rendelkezik, mintegy 6,33 milliárd köbméterrel. A tárolók Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemelnek.

Kisebb tartalékok

A vgfszaklap.hu fűtéstechnikai portál hívta fel rá a figyelmet, hogy a 1,87 milliárd köbméter tartalék igen meglepő mennyiség annak a tükrében, hogy tavaly 2,12 milliárd köbméteres volt a kötelezően betárolandó gázmennyiség. Emellett a Csepeli Erőmű Kft.-t is 600 ezer köbméter gáz tárolására kötelezte a MEKH egy évvel ezelőtt, a mostani közleményben azonban erről nincs szó.

A portál kitér arra is, hogy tavaly, az év egészében a hazai földgázfogyasztás 4 százalékkal haladta meg az előző évit, decemberben pedig 16,5 TWh-tal rekordot döntött. Ebben a tekintetben a csökkenés nem tűnik logikusnak, valamint a gázpiac kiszámíthatatlansága miatt is érdekes döntés kisebb gáztartalékkal várni a következő szezont.

„A kereskedelmi tárolók szinte kiürültek – hét százalék alatt áll a mutató –, és alaposan megcsappant az esetleges ellátási zavarok esetén felhasználható állami stratégiai tartalék szintje is. Az idei gázévnek még úgy futottunk neki, hogy a vésztartalékunk 1,4 milliárd köbméteres volt, ám egy tavaly decemberi rendeletmódosítással ezt levitték 900 millió köbméterre. A félmilliárd köbméteres különbözetet az egyetemes szolgáltatásban használtuk el, és októberig ezt is pótolni kell majd”

- írja a szakportál.

Németországban földgázellátási válsághelyzet hirdettek

Mindeközben a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter elővigyázatosságból életbe léptette a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, korai előrejelzési szintjét. A politikus a döntést azzal indokolta, hogy nem lehet tudni, milyen szabályokat vezet be Oroszország a földgázszállítások elszámolására – írja az MTI.

Az első szint kihirdetése azt jelenti, hogy felállítanak egy válságstábot, amely monitorozza a földgázellátás helyzetét. Ez a tevékenység azonban már hetek óta tart, így a mostani döntéssel csak formalizálták a gyakorlatot.

Ne hagyd ki!