napelempark egy mezőn
Fotó: Shutterstock

Elcsúfítják a tájat az ormótlan napelemek? Van megoldás

Világszerte esztétikai problémát okoz a napelemparkok kinézete, egy berlini vállalkozás viszont most úgy tűnik, megoldást talált erre. Rendszereik acél alkatrészeit olyan anyagokkal tervezik helyettesíteni, amelyek beleolvadnak a környezetbe, írja az Agroinform.


Az AgroSolar Europe GmbH az eddig acélból készült szerkezetek előállításához mostantól lent, szenet, farostot és más megújuló nyersanyagokat használ majd. A technológiát a természet inspirálta, és az új konstrukció a hagyományos tartószerkezetek helyett a fákra hasonlít majd – olyannyira, hogy a cég napelemei az ígéretek szerint tökéletesen beleolvadnak majd a környező tájba.

A német vállalat az innovatív könnyűszerkezetes módszert technológiai partnerével, a FibR GmbH-val együtt dolgozta ki, a sorozatgyártás megkezdését pedig 2026-ra tervezik. Az együttműködés célja az esztétikai problémák feloldása mellett nem kevesebb, mint a napenergia-ipar forradalmasítása, fenntarthatóbbá és olcsóbbá tétele.

A rendszer építőkövei a mezőgazdaságból származó megújuló nyersanyagok lesznek, az üzemeltetés pedig az eddiginél sokkal kisebb energiát igényel, így a környezetet is kevesebb negatív hatás éri majd – ráadásul a felhasznált anyagokat 30 év használat után újrahasznosítják.

Az új szerkezetek sokkal jobban illeszkednek a tájba, és amellett, hogy rendkívüli teherbíró képességük van, sokkal könnyebbek is, mint a most használt acélvázak. Mindez a jövőben eléggé leegyszerűsíti majd az agrár-fotovoltaikus rendszerek telepítését, ugyanis a napelemek felállításához többé nem lesz szükség építőipari darukra.

Ne hagyd ki!