Megvásárolták az ország egyik legnagyobb naperőműparkját
Fotó: Shutterstock

Ázsiai óriás vette meg a nálunk nagynak számító napelemparkot

Új tulajdonoshoz került Magyarország egyik legnagyobb naperőműparkja, az inárcsi. A projektet fejlesztő német cég értékesítette egy kínai energetikai vállalatnak.


Kínai tulajdonba került a nagy inárcsi napelempark

A német Greencells Group közleményben számolt be róla, eladta a mintegy 132 MW kapacitású inárcsi naperőműparkját a kínai Shanghai Electric Power Co. (SEP) energetikai vállalatnak. Az Inárcs északi részén álló klaszter Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja. Igaz, jelenleg is építik, és várhatóan 2023 novemberében kezdődik a kereskedelmi működése. A vállalat tájékoztatója megjegyzi, a park 25 éven át államilag garantált, az átviteli rendszerirányító Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító) által fizetett betáplálási tarifát kapja.

Nagyon örülünk a projekt sikeres eladásának egy olyan neves energetikai vállalatnak, mint a SEP. A telepített kapacitást tekintve vállalatunk 2019 óta piacvezető Magyarországon, és sikeresen bővíteni tudtuk portfóliónkat az országban, jelenleg összesen 475 MW-ra. Projektcsatornánk következetes megvalósítása jelentősen hozzájárul a magyarországi zöldenergia-átálláshoz

- idézi Andreas Hoffmann, a Greencells GmbH vezérigazgatójának közleményét a Portfolio.

Hozzáteszik, az inárcsi napelempark a jövőben nagyjából 84 ezer tonna CO2-megtakarításhoz járulhat hozzá évente.

A CEE Legal Matters a minapi cikkében arra is emlékeztetett, a tranzakcióhoz a jogi szolgáltatást nyújtó Schönherr ügyvédi iroda az év elején egy 200 MW feletti magyarországi naperőműpark adásvételének jogi tanácsadásában is szerepet vállalt, szintén a SEP-nél.

Rekordsebességgel bővültek a magyar napelemes kapacitások

Egyébként 171 MW-tal bővült az előző három hónapban, így meghaladta az 1702 MW-ot a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége. Ekkora bővülésre korábban sosem volt példa Magyarországon (ez eddigi, 167 MW-os rekordot 2021 második negyedéve hozta). Március végén több mint 193 ezer háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután a számuk 2023 első negyedévében majdnem 24 ezerrel nőtt.

A háztartási naperőművek állományának növekedését leginkább a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajthatja. Emiatt a telepítő cégek nagyjából az idei nyár végéig be vannak táblázva, tehát szinte biztos a további kapacitásbővülés.

Ősztől enyhülhet a napelemesek betáplálási korlátozása

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) március végén közölte, nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. Azonban a felfutást nem tudta azonos gyorsasággal követni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a helyben fel nem használt áram betáplálására a közcélú hálózatba.

Az ideiglenes felfüggesztés további sorsáról az ellátási és hálózati helyzet alapos elemzése nyomán születhet döntés, ennek menetrendjét egy új kormányrendelet határozza meg - ismertették. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

Ne hagyd ki!