Ezzel párhuzamosan csökkenhet az orosz kitettségünk
Fotó: Shutterstock

Erősödik a horvát kapcsolat a magyar olaj- és gázellátásban

Óriási mennyiségű nyersolajat hozhat be a Mol Magyarországra Horvátországon keresztül. Emellett növekedhet az adriai ország szerepe a régió gázellátásában is a jövőben.


Óriási mennyiségű nyersolajhoz juthat a Mol a horvát vezetéken

Félmillió tonna nyersolajat szállíthat a Mol a Janaf horvát olajvezetéken március végéig, a vezeték üzemeltetőjével kötött új megállapodás szerint. Emellett 150 ezer köbméter olajat tárolhat Omisaljban és Sziszeken.

Ez az orosz olaj ellen februártól érvényes újabb nyugati szankciók miatt különösen fontos. A nyersolaj tengeri behozatala után a finomított orosz olajtermékek államközi kereskedelmét is megtiltja az Unió. Horvátország felől nem az eurázsiai ország olaja érkezik, így onnan nem várható korlátozás – írja a HVG.

A világpiaci ár feléért kínálja Oroszország az olaját

Az Oroszországra kivetett szankciók rendkívül leverték az orosz olaj árát. Az Ural típusú kőolajért 38 dollár környékén fizetnek a piacon, amíg a Brent mintegy 80 dollárba körül – jegyzi meg a Portfolio. Igaz, hogy az előbbi kicsit mindig olcsóbb, de az ukrajnai háború kitörése óta sem volt ekkora különbség a két árszint között.

Az Európai Unió december 5-én állította le szinte teljesen az orosz tengeri nyersolajimportot. Ezzel Oroszország legfontosabb exportpiaca zsugorodott össze. Emellett az EU a G7-es országokkal (Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) együtt 60 dolláros ársapkát húzott a külső, harmadik országokba irányuló orosz olajszállításokra.

Bővülhetnek a gázimportálási lehetőségeink

Egyébként Horvátország szerepe erősödhet a régió olaj- és gázellátásában is. Másfél éven belül nagyjából megnégyszerezné a krki LNG-terminálja (LNG = Liquefied natural gas = cseppfolyósított földgáz) kapacitását Horvátország. Emellett új gázvezetékeket építene Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia felé. Hazánknak már van hosszútávú gázszállítási szerződése Zágrábbal, azonban Ausztria és Németország is érdeklődik a horvát gáz iránt.

Horvátország két lehetőséggel számol. Vagy az eredetileg tervezett évi 15 milliárd köbméter kapacitású szárazföldi LNG terminálját építi meg, vagy 9,6 milliárd köbméter kapacitásig bővíti a meglévő úszó terminálját. A beruházás végével akár négyszer-ötször több cseppfolyósított földgázt fogadhat az adriai országba évente, mint amennyire szüksége lesz, így bőven juthat exportra is. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kifejtette, hogy hozzájárulnának a fejlesztéssel a szomszédos országok energiabiztonságához is.


Ne hagyd ki!