Magyarország nem támogatja az Oroszországot sújtó olajembargót, félti a rezsicsökkentést
Fotó: Shutterstock

Orbán: az orosz olajembargóval vége lenne a rezsicsökkentésnek

Az Oroszországot sújtó hatodik szankciós csomagról kérdezték a kormányfőt a közrádióban. Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar kormány miért nem támogatja az Európai Bizottság javaslatát.


A kormányfő emlékeztette arra, hogy az EU tagállamai maguk dönthetnek energiaügyekben, ezt rúgná fel a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, akinek javaslata az orosz olajimport fokozatos leállítására nem veszi figyelembe, hogy egyes országoknak nincsenek tengerei, ezért az olaj kizárólag vezetéken érkezhet.

Olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, a magyar kormány nem támogat, mert ez felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A miniszterelnök szerint az sem megoldás, ha másfél éves halasztást kap Magyarország, a hazai energetikai szakemberekkel folytatott csütörtöki egyeztetésen egyértelművé vált, hogy több száz milliárd forintba kerülne csak a Mol százhalombattai finomítójának átalakítása (ahol jelenleg az Ural típusú orosz kőolajat dolgozzák föl, a nyugati kőolaj másmilyen. A szerk.). Utána jön az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az új olaj. Az EB javaslata a kormányfő szerint azt jelentené, hogy holnaptól 700 forint lenne a benzin.

Korszerűsíteni kell a teljes magyar energetikai rendszert, hogy az embargót teljesíteni tudja a kormány. Meg kell épülnie hozzá a paksi atomerőműnek, napelemekre, korszerűsítésekre van szükség. Ehhez öt évre van szükség.

Orbán Viktor elmondta, nem is használja a vétó szót a kérdésben, nem akar konfrontálódni, ezért küldött inkább levelet Von der Leyennek visszautasítva az embargós javaslatot, majd megjegyezte:

Ha ezt meglépik, a rezsicsökkentésnek vége van

Az Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedésekről azt mondta: akárcsak a Krím annektálása után, most is azt mondja, hogy a szankciók az EU-nak jobban fájnak, mint Moszkvának. Ugyanakkor legjobb meggyőződése ellenére a mostani szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de már az elsőnél világossá tette, hogy van egy vörös vonal: ez az energia.


Ne hagyd ki!