Pedig törekszenek a leválásra
Fotó: Shutterstock

Kínos, mennyire nem tud szabadulni az orosz gáztól az EU

Egy friss jelentés szerint a múlt hónapban változás történt az európai gázellátásban. Az Európai Uniónak igen kínos, bár nem tartós gázpiaci fordulatról szólnak az elemzések. Úgy tűnik, nagyon nem egyszerű a leválás az orosz földgázról.


Továbbra is nagy mennyiségben vásárol földgázt az oroszoktól Európa

Közel két év után ismét több gázt szállított Európába Oroszország májusban, mint az Egyesült Államok – írja a Financial Times.

Az Independent Commodity Intelligence Services jelentése szerint az orosz gázszállítások – vezetékes és LNG egyaránt – az EU, az Egyesült Királyság, Svájc, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia teljes ellátásának 15 százalékát tették ki az előző hónapban. Ezzel szemben az amerikai szállítások aránya 14 százalék volt, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb érték.

Az orosz gázimport növekedését elsősorban egy amerikai LNG-exportterminálban bekövetkezett üzemzavarral, valamint azzal magyarázzák, hogy karbantartás miatt ideiglenesen le fog állni a Török Áramlat a következő hetekben. Ezért az előző hónapban több gáz érkezett Oroszországból, ballanszolva a későbbi visszaesést.

Az elemzők szerint a trend nem lesz tartós. A nyári hónapokban Oroszország inkább az ázsiai országokba fog több LNG-t szállítani, valamint az amerikai ellátás is helyreáll. A HVG megjegyzi, eközben Európában alacsony maradhat a gázkereslet a gáztározók meglehetősen nagy töltöttsége miatt.

Fejlesztésekre lehet szüksége az EU-nak az orosz gázról való leváláshoz

Egyébként olaj- és gázipari vezetők a CERAWeek energetikai konferencián elhangzott beszédei alapján infrastrukturális fejlesztésekre van szüksége az Európai Uniónak, ha legalább annyira le akar válni az orosz gázról 2027-ig, mint a nyersolajról tette. Márpedig erre szólította fel az Európai Bizottság a tagállamok vezetését - írja a Reuters.

A cseppfolyósított földgáz átirányítása és a visszaalakító terminálok építése nem jelent hosszú távú megoldást

idéztük John Ardillt, az Exxon Mobil alelnökét néhány hete.

Az infrastruktúra nem volt és még mindig nincs meg. Ebben a szakaszban Európa nem tudná elvágni az LNG-t. Az olajjal ellentétben Európa egy kicsit pragmatikusabb, amikor az orosz gáz fogadásáról van szó. (…) A Gunvor továbbra is teljesíti hosszútávú szerződését az orosz LNG Európába történő szállítására, de nincs hely az orosz spotpiaci LNG-mennyiségének

– tette hozzá Torbjörn Törnqvist, a Gunvor elnöke.


Ne hagyd ki!