Nehéz időszak elé nézhet több hazai sportlétesítmény
Fotó: Shutterstock

Mélyütést vitt be a hazai sportnak az energiaválság

Nagyon nehéz hónapok elé néznek a sportegyesületek az energiaigényes létesítményeik fenntartása miatt. Egy elemzés szerint a kiutat a megfelelő beruházások és finanszírozás jelentheti a kluboknak. Azonban van olyan sportág, amely akár profitálhat is egy különösen hideg télből.


Magasra rúghat a sportklubok rezsije

A PwC Magyarország szakembere szerint karácsony környékén jöhet elő a legtöbb energetikai probléma a magyar sportkluboknál, de jövőre is extrém magas energiaárakkal szembesülnek. Ezért szüneteltetni kell több szolgáltatásukat, valamint uszodák és más sportlétesítmények is bezárhatnak.

2023-ra az energiaipari cégek bevásároltak drága energiahordozókból, így azokat muszáj drágán eladni az ügyfeleknek, ezért várhatóan két év múlva állhat be egy új, valamivel alacsonyabb szintre az energia ára, ha vége lesz a háborúnak és a szankcióknak. Mindezek mellett haladnak előre a megújuló energiát előtérbe hozó beruházások, de hosszú távon fel kell készülni arra, hogy nem lesznek alacsonyak az árak

- idézi Lengyel Andrást, a PwC Magyarország energetikai és közműszolgáltatási tanácsadásának igazgatóját a VG.

Elemezte a helyzetet a cég

A PwC elemzést készített a szektor helyzetéről az energetika területén. A kutatás rávilágít, hogy a sportcsarnokok energia- és közműköltségének a növekedése az átlagosnál is nagyobb. Emiatt az üzemeltetők és az önkormányzatok a nyitvatartási idők szűkítését, illetve a létesítmények ideiglenes bezárásának lehetőségét is mérlegelik.

Egy néhány ezer fő befogadására alkalmas sportcsarnoknál az éves rezsiköltségek akár 300-600 millió forinttal is emelkedhetnek. Lak Tibor, a Papp László Budapest Sportaréna üzemeltetője szerint a csarnokoknak két lehetőségük maradt: csökkentik az energiafelhasználást, vagy emelik a bérleti díjakat.

Ezen lehetőségek közül a bérleti díjak emelése problémás lehet, hiszen sok rendezvényt két-három évre előre kötnek le. Így a 2022-ben megrendezett események szerződése és árajánlata a 2019-es vagy 2020-as állapotok szerint készült. Természetesen az elmúlt időszakban tapasztalható mértékű inflációval senki sem számolt. Emiatt a jelenlegi szerződéseket három évvel ezelőtti díjakon, ám idei költségeken kell teljesíteni

- tette hozzá az üzemeltető.

A legrosszabb az uszodáknak

Az uszodákban melegítik a medencék vizét és a légteret is. Ezen létesítmények a sportszektor egyik legnagyobb energiafogyasztói. Az energia- és közműköltségeik korábbi nagyjából 35 százalékos részaránya 75 százalékra is emelkedhet. Így egy átlagos városi uszoda verseny- és tanmedencével, valamint egy kisebb wellnessrészleggel évente 200-500 millió forint többletköltséggel üzemeltethető a várható költségek mellett.

Azonban írtunk róla, hogy átvállalja a kormány 30, a Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó tanuszoda, valamint 47 önkormányzati vagy egyesületi fenntartású uszoda rezsiköltség-növekményét. Összesen 141 létesítményből választották ki az említett 77-et.

A jégcsarnokok a kemény télben bízhatnak

Azonban vannak olyan sportklubok, amelyeknek jól jönne egy kemény, hideg tél. A jeges létesítményeken, a jégcsarnokokon segíthetne a rezsiszámlák alacsonyabban tartásában a fagy. Egyébként ez az ágazat a másik legenergiaigényesebb. Igaz, akadnak fűtendő helyiségeik, de a jégpálya és a hozzá kapcsolódó légtér hidegen tartása igényel rengeteg energiát, ezért az ellenségük az enyhe vagy meleg időjárás.

Ne hagyd ki!