Például változhat a víz hőmérséklete és az uszoda nyitvatartása is
Fotó: Shutterstock

Kormányzati segítséggel ússza meg 77 hazai uszoda a bajokat

Összesen 77 nyitva maradó uszoda rezsiköltség-növekményét vállalja át a kormány. Azonban át fog alakulni az egységek működése, ami érinti az uszodába járókat is.


Segít a kormány több bajba jutott uszodán

Átvállalja a kormány 30, a Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó tanuszoda, valamint 47 önkormányzati vagy egyesületi fenntartású uszoda rezsiköltség-növekményét, vagyis a megnövekedett energiaárak és a régi árak közötti különbséget.

A szövetség már július-augusztusban megkezdte a létesítmények felmérését. Volt egy szakmai térkép arról, hogy mi az az elvárható uszodalétszám, ahol még túl tudunk élni. A sportszakmai üzemeltetési bizottság 49 uszodát járt be, és kérte be a távfelügyeleti adatokat, a közbeszerzési szerződéseket, és minden mást

- nyilatkozta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke az InfoRádióban.

A szakember elmondta, hogy összesen 141 uszodából választották ki az említett 77-et. Az üzemeltetőknek javaslatot tettek arra is, hogy hogyan lehet minimális befektetéssel 15-30 százalékos energiamegtakarítást elérni az egységekben.

Ágazati gondok

Wladár Sándor hozzátette, hogy a koronavírus-járvány alatt tapasztalta meg az Úszószövetség, hogy visszafordíthatatlan károkat tud okozni a leállás az utánpótlás-nevelésben.

Az idei korosztályos bajnokságon is voltak olyan korosztályok, ahol kétharmados leszakadás volt. Ha ez most újra bekövetkezett volna az energiakrízis miatt, akkor az elmúlt tíz év munkája erősen amortizálódott volna

- mondta az elnök.

Néhány változásra azonban számítani kell az uszodákban: 25 fokos lesz a víz, ami a szakember szerint nem kevés, viszont nem szerencsés 4-6 órákat edzeni a hideg vízben. Ezért csökkentik az edzésszámot és az edzésidőt, viszont növelik az egy pályán úszó versenyzők számát. A lakosság szempontjából pedig fontos, hogy az uszodák hatékonyabb hasznosítása miatt a nyitvatartási idők megnyúlnak, így este tovább maradhatnak nyitva az egységek.

Könnyen búcsút inthetünk a téli wellnessnek

Nem csak az uszodáknak jelent problémát a medencék fűtése. Területi alapon a wellness-szállodák energiaköltsége a legmagasabb a vendéglátásban, ezért ők vannak a legnagyobb bajban a szektorban az energiaárak elszállása miatt. Egyes helyeken a gázért nyolcszor, a villanyért öt-tízszer annyit kell fizetni, mint korábban. Például egy 150 szobás wellnesshotel az eddigi havi 10-12 millió forintos energiaszámla helyett a következő hónapokban majdnem százmilliót fizethet, ami kigazdálkodhatatlan – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A legtöbb szállodában nem lehet szüneteltetni a wellnessrészleget, hiszen sok vendék kifejezetten azért megy oda. Ezért a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású hotelnek valószínűleg legalább a télre be kell zárnia. Azonban ez még nem történt meg, hiszen novemberben-decemberben érkezhetnek azok a számlák, amelyeken látni lehet a költségnövekedést.

Ne hagyd ki!