Megszólalt az államtitkár az ivóvízhálózat fejlesztésével kapcsolatban
Fotó: Shutterstock

Hamarosan többet kell fizetnünk az ivóvízért! Kiderült, hogy miért!

Az államtitkár közölte, olyan programon dolgoznak, melynek célja a magyarországi ivóvízhálózat fejlesztése. A munka éveken át tarthat és óriási összegekben kerülhet. Szakemberek szerint emiatt átalakíthatja a kormány a vízdíjak rendszerét is.


Elkerülhetetlen a magyarországi ivóvízhálózat fejlesztése

V. Németh Zsolt az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára hétfőn Székesfehérváron beszélt róla, hogy a lakosság szinte 100 százaléka be van kötve az ivóvízhálózatba, valamint 83 százaléka a szennyvízkezelésbe is Magyarországon.

Elmondta, százmilliárdos fejlesztések valósultak meg a szennyvízhálózatokon az elmúlt években az országban. Azonban elismerte, az ivóvízhálózat szinten tartására, fejlesztésére nem fordítottak kellő figyelmet. Emiatt készül az állami program, melynek célja az utóbbi modernizációja lesz.

Hozzátette, amíg 2010-ben több mint 400 szervezet biztosított ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatást az országban, tavaly már csak 38. Úgy látja, ez kedvező folyamat a méretgazdaságosság, valamint a kritikus infrastruktúra biztonságosabb működtetése szempontjából – írja az MTI.

Szükséges a víziközmű-infrastruktúra fejlesztésére

A sajtóinformációk szerint 10-15 évig tarthat és a szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintba kerülhet Magyarország víziközmű-infrastruktúrájának fejlesztése. Az ehhez szükséges források előteremtése érdekében változtathatnak a vízdíjakon is.

A vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra-elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Ezt egy ideig ellensúlyozták a külső – javarészt uniós – források révén induló fejlesztési projektek, de mára már ezek hatása is kevés a hiány elfedéséhez

- idéztük Kurdi Viktort, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnökét a napokban.

A szakember hozzátette, minden hálózatba pumpált 100 liter ivóvízből 20-25 liter elfolyik a törött vagy repedt vezetékek miatt. Azonban vannak olyan helyszínek is, ahol a veszteség eléri az 50 litert.

A szakértők szerint így módosulhat a vízdíj

Kurdi Viktor később a 24-nek arról is beszélt, hogy jelenleg az országban nagyjából négyezerféle vízdíjat alkalmaznak, de ezeket egységesíthetik a jövőben. Előfordulhat, hogy az egyesítés után nem mindenhol fog drágulni, egyes településeken olcsóbb is lehet a víz. Úgy tudja, a vízdíjak jellemzően 100-500 forint/köbméter között alakulnak a településeken, bár ennél szélsőségesebb esetek is előfordulnak.

A kormány az idén 150 milliárd forinttal támogatja a víziközművek fenntartását. Az ágazat bevétele pedig mintegy 280 milliárd forint, azaz összesen 430 milliárdból gazdálkodhatnak a vízművek. Ez a bevétel pedig nem elég az összes költségre, az ideális víziközmű-állapot fenntartására. Jövőre minimum 200 milliárd forint kiegészítésre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán működőképes maradjon a rendszer

- mondta Kurdi Viktort.

A portál megjegyzi, ha abból indulunk ki, hogy a 2013-ban befagyasztott vízdíjak fedezeti értéke mára legalább 50 százalékkal csökkent, akkor akár ekkora vízdíjemelés is valószínűsíthető a közeljövőben. Azonban lehet, az emelés - a gázhoz és az áramhoz hasonlóan - csak a lakossági átlagfogyasztás, vagyis 7,3 köbméter felett fog megvalósulni. Azonban más sajtóinformációk szerint inkább egy alacsonyabb, 5 köbméteres limit várható. Az ügyben egyelőre nem döntött a kormány.

Ne hagyd ki!