Kell a pénz a víziközmű-infrastruktúra fejlesztéséhez
Fotó: Shutterstock

Ha hozzányúl a kormány, így változhat a vízdíj

Sajtóinformációk szerint változhat ősztől a a víz- és csatornadíjakra vonatkozó lakossági kedvezmények rendszere. A döntés a kormány kezében van.


Nem kielégítő a vízi közművek infrastruktúrájának az állapota

10-15 évig tarthat és a szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintba kerülhet Magyarország víziközmű-infrastruktúrájának fejlesztése. A beruházás szükségszerű, a hálózatnak el kell érnie a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. A szükséges beruházási források előteremtése érdekében - a Napi információi szerint - havi öt köbméter vízfogyasztásig járhat lakossági kedvezmény a jelenlegi víz- és csatornadíjakból az ősztől. A kvóta fölött piaci árat kérhetnek a magánszemélyektől is. ( Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy áprilisi kormányinfón jelentette be, felhatalmazást adtak arra Lantos Csaba energetikai miniszternek, hogy mérje fel a hálózat felújítására szükséges intézkedéseket, valamint azok költségét, továbbá intézkedjen arról, hogy a víziközmű-díjakat országosan összehangolják. Hivatalos döntés egyelőre nincs az ügyben. A szerk.)

A vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra-elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Ezt egy ideig ellensúlyozták a külső – javarészt uniós – források révén induló fejlesztési projektek, de mára már ezek hatása is kevés a hiány elfedéséhez

- idézi a témában nyiltakozó Kurdi Viktort, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnökét a Népszava.

A szakember hozzátette, minden hálózatba pumpált 100 liter ivóvízből 20-25 liter elfolyik a törött vagy repedt vezetékek miatt. Azonban vannak olyan helyszínek is, ahol a veszteség eléri az 50 litert.

Három strandunk vízminőségével vannak gondok

Ha a hazai víznél járunk: Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben ebbe a kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett.

Az NNK 2022. évi összesítése alapján a hazánkban nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand került:

  • a makói Maros Kalandpart,
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a tiszakécskei Tisza-parti strand.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink ‒ Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó ‒ mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A nem besorolható 31 fürdővíz egy része nem üzemelt a 2022. évi szezonban (például építési munkálatok miatt), de többségük (68 százalék) olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral. Az ellenőrzés azonban ezeken a fürdőhelyeken is folyamatos.

Ne hagyd ki!