Egyre nagyobb bajban a spanyol mezőgazdaság
Fotó: Shutterstock

Gondban Európa zöldségeskertje

Egyre nagyobb ráfordítás mellett csökkennek a spanyol mezőgazdaság bevételei. A probléma okát elsősorban a klímaváltozás negatív hatásaiban látják a szakemberek, pontosabban az egyre aszályosabb időjárásban.


Növekvő vízhiány a spanyol mezőgazdaságban

Spanyolország az egyik legjelentősebb szereplője az Európai Unió mezőgazdaságának. Például a déli partjainál fekvő Almeriát „Európa gyümölcsöskertjeként” is ismerik. Ott 32 ezer hektárnyi melegházban - néhány granadai gazdasággal együtt - összesen 4,5 millió tonnányi zöldséget termelnek évente, ami az Európai Unió teljes keresletének 50 százalékát (téli hónapokban 60 százalékát) képes kielégíteni.

Azonban az előző évek terméshozamai nem alakultak kedvezően, ami elsősorban az egyre aszályosabb időjárással magyarázható. Ráadásul az előrejelzéseik sem jók.

A Scope Ratings hitelminősítő tanulmánya alapján a spanyolországi agrárium 2030 és 2050 között a bevételei 17,5 százalékát, vagyis nagyjából 375 milliárd eurót veszíthet az aszály miatt – számol be róla egy holland szaklap.

A Mezőhír megjegyzi, a spanyolországi növénytermesztés 67 százaléka öntözött területeken zajlik. Emiatt a mezőgazdasági termelésre megy el az országban felhasznált víz 80 százaléka. Ugyan Spanyolországnak sikerült 30 százalékkal csökkentenie a vízfogyasztását 2000 és 2018 között, de így is több vizet használ fel, mint amennyi a rendelkezésére áll.

Persze a spanyolok további fejlesztésekkel igyekeznek kezelni a problémát. Azonban az ilyen jellegű beruházások 2030 és 2050 között akár az ország GDP-jének 5,8 százalékat is felemészthetik a szakértők szerint. Ráadásul megemelhetik az élelmiszeripari termékeik árát is.

Speciális öntözővizekkel kísérleteznek a spanyolok

Tehát az egyre sűrűbben előforduló aszályos időjárás miatt nagyobb kinccsé vált az édesvíz Spanyolországban. Emiatt sokan próbálnak sótalanított tengervizet használni öntözővízként. Az El Espanol szerint ez egy igen költséges megoldás, azonban sokfelé az egyetlen lehetőség.

Viszont az ezzel kísérletezőknek hamar rá kellett jönniük, a sótalanítás magas költsége mellett van egy másik probléma is. Az így kapott víz nem minden növénynek megfelelő, hiszen fontos tápanyagok hiányoznak belőle.

Emiatt kezdtek el a sótalanító üzemek az elterjedtebb zöldségfajok igényeire szabott vizeket fejleszteni. Többféle vízdúsítási receptet dolgoztak ki a különböző növényeknek. Emellett a gazdák is egyre gyakrabban alakítják át saját maguk az öntözővizüket a növényeik igényeihez mérten, a jobb terméseredmény érdekében.

Ne hagyd ki!