A korlátozás elsősorban a turistákra vonatkozik
Fotó: Shutterstock

Megtiltják az okostelefonozást egy európai szigeten

A finnek úgy döntöttek, megtiltják az okostelefonok használatát az egyik szigetükön. De nemcsak az északi államban lett elegük helyieknek a szelfiző turistákból. Máshol is születtek hasonló döntések.


Mobiltelefon-mentesé tettek egy szigetet a finnek

Ulko-Tammio egy kis sziget Finnország délkeleti partjainál. A terület igen népszerű a turisták körében, hiszen egy nemzeti park része. E terület turisztikai tisztviselői próbálják elérni, az odalátogatók ne használhassák az okoskészülékeiket amíg a szigeten tartózkodnak. Arra utasítják a látogatóikat, kapcsolják ki a készülékeiket, és lassítsanak egy kicsit, így próbálják élvezni a természetben eltöltött időt – írja a Bloomberg.

Egyébként a döntés nem egyedi. Egyre több turisztikai desztinációban tiltják az okoskészülékek használatát világszerte hasonló okok miatt. A tiltásban első hallásra lehet némi ellentmondás, hiszen ezen helyszínek közösségi médiában való megjelenése felpörgetheti a forgalmukat (persze ez nem mindig kedvező). Talán éppen ezért a hagyományos, digitális fényképezőgépek használatát továbbra sem tiltják. Csupán az okoseszközökét, így a képeket nem posztolhatják ki azonnal a szigetre látogatók.

Úrrá lennének az olaszok a turistákon

Az olasz gazdaságban is egyre nagyobb szerepet játszik a turisztika, így nem csoda, hogy Olaszországra igencsak rossz hatással volt a nemeztközi turizmus megrogyása a világjárvány alatt. Jelenleg a szektor az ország GDP-jének a 13 százalékát adja. Ráadásul a gazdaságuk stagnál, ezért az idegenforgalom a húzóágazata lehet. Azonban hiába jó a sok turista az országnak, a hátrányaikat is megérzi jónéhány település.

A turisták egója óriásivá növekedett: a múlt műemlékei immár csak a sok szelfi hátterét adják

- fogalmazott a Gueadian tudósítóját.

Portofino lakói sem bírják a turisták áradatát. Húsvétkor több mint hétezren érkeztek a liguriai kisvárosba, pedig az ott élők száma csupán négyszáz fő. A település utcáin a szelfizők miatt gyalogos dugók alakultak ki. Ezért az önkormányzat új büntetést vezetett be: 275 eurót kell fizetnie annak a turistának, aki álldogál és szelfizik.

Portofino mellett más települések is szigorítottak. Például Rómában tilos üldögélni a Spanyol lépcsőn, Firenzében és Velencében pedig nem lehet a forgalmasabb utcákon enni.

Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban sem

Úgy tűnik, Horvátországban sem nagyon bír el több vendéget néhány település. Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska lakossága szerint szinte élhetetlenné válik a település nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el a napokban. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki.

A lakók szerint a vendégek sokszor nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. A helyzetet pedig súlyosbodott, miután egyre gyakoribbá vált, hogy egyes városiak a nyári hónapokra a saját lakásukat is kiadják a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba.

Az előbbire nem lesz lehetőségük a következő szezontól az új törvény miatt. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.

Ne hagyd ki!